ŠPIZZA – NAJ PICERIJA SLOVENIJE 2024

La pizzeria – pri mariborskih škarjah

Zoran Triglav
9. 5. 2024, 11.43
Posodobljeno: 9. 5. 2024, 13.37
Deli članek:

Tokrat smo se na naši panslovenski transverzali med najboljšimi picerijami ustavili v bližini najstarejše trte na svetu. A škarjami iz naslova se nismo lotili spomladanske rezi trte, temveč pice.

Zoran Triglav
La pizzeria ponuja posebno doživetje pice, ki jo režemo s škarjami. Na fotografiji siciliana.

Na Gosposki ulici 8 v središču Maribora namreč obratuje prav gosposka picerija, ki izstopa po svojih simpatičnih posebnostih. Te so se v mestu ob Dravi tako dobro prijele in postale priljubljene, da enostavno nismo mogli mimo. Prva posebnost so specialne dimenzije, saj se pice na Gosposki ponašajo z zagotovo največjim premerom, hkrati pa so tudi najtanjše. Delujejo podobno kot živahno okusne slikarije na platnih večjega formata. Druga posebnost pa je način, kako se te velike in tenke, a sočne in okusne plahte razkosa. Z dolgimi škarjami, ki vam jih na mizo ob vilicah prinesejo namesto standardnega noža. Ne le domiselna, ampak tudi izjemno praktična rešitev z noto zabavnosti in duhovite spektakularnosti. In treba je poudariti, da so v La pizzerio škarje uvedli prvi na naših tleh. In to že ob odprtju leta 2015.

Zoran Triglav
Mojstri v krušni peči pečejo izjemno velike in izjemno tenke pice.

Prvič smo La pizzerio obiskali že v prvi sezoni naše kampanje, v letu 2021. Takrat je bil eden od nevednih članov naše odprave sprva sicer prepričan, da gre za kakšno značilno štajersko picerijo, kakršne je obiskoval v svojih dijaških in študentskih časih. In takrat se je že pri vratih drl proti šanku, da bi dva fuzla in beldežur za kelnarco. Hip zatem, ko se je sredi lokala skoraj spotaknil ob pravcato vespo, se je ovedel in spoznal, da smo vstopili v zelo okusno urejen lokal s fino italijansko ponudbo. In fuzla (zloglasnega študentskega koktajla iz cockte in tavžentrože) seveda še danes ne strežejo! Zato pa ob izvrstnih picah, krasnih solatah in izvirnih sladicah italijanskega tipa ponujajo kakšnih devet prima koktajlov. In lep nabor viskijev, džinov, rumov in konjakov. Zlasti pohvalna pa je njihova vinska karta, ki jo lahko zahtevnejši vinopivci še razširijo z zares široko ponudbo iz restavracije Rožmarin, ki deluje v sosednjih prostorih. Seveda pa La pizzeria ponuja tudi pivo: tri vrste točenega, pri čemer je hišna znamka Schweiger, in kar nekaj ustekleničenih. Pohvaliti velja celo izbiro mineralnih vod, ki obsega štiri znamke.  

Zoran Triglav
La pizzeria ponuja posebno doživetje pice, ki jo režemo s škarjami. Na fotografiji caprese.

Ampak ustavimo se za hip pri edinstvenih picah. Tako edinstvenih, da podobnih ne najdemo nikjer drugje v naši deželi. Hkrati pa so po kakovosti in okusih tako zelo italijanske, da bi bile težko še bolj. Za to seveda poskrbijo izključno najboljše sestavine iz domovine pice, ki jih na nekaterih picah spretno združujejo z značilnimi lokalnimi sestavinami, ter mojstrski način priprave v krušni peči ž živim ognjem. Testo iz mešanice najboljših mok in pikice kvasa počasi vzhaja en dan in eno noč, ko ga mojster picopek raztegne, pa ga nadeva z izvrstnimi pelati, ki jim nikoli ne dodajo vode, ter izbrano mocarelo z ravno prav maščobe. To je seveda le osnova, ki z dodatkom sveže bazilike postane margerita (še bolj osnovna od nje je marinara, nadevana le s pelati, česnom in origanom). Poleg omenjenih dveh pic je na voljo še deset drugih klasičnih okusov ter trinajst bolj kreativnih, štiri ribje in ena veganska. Posebnost je po štajersko zasuknjena bela pica di casa, ki jo namesto pelatov obložijo s kislo smetano, mocarelo, ocvirki, bučnim oljem in drobnjakom. Izrazito štajerskega značaja je sicer tudi affumicata s štajersko bunko, prekajeno vratovino, jajcem in hrenom. Od sile!     

Zoran Triglav
La pizzeria je opremljena v prijetnem italijanskem slogu.

La pizzeria je že od vsega začetka izjemno premišljeno zasnovana. Že pred odprtjem v letu 2015 si je ekipa vzela kar dosti časa za razvoj, za testo so opravili nešteto poskusov, preden so prišli do prave recepture. Te vse do danes niso spreminjali, saj se zmagovalnega konja ne menja, kot pravijo. Ljudje so te izredno velike, ampak tudi izredno tenke pice v romanskem slogu zelo dobro sprejeli. Tudi zato, ker so nekaj posebnega in ker se jih reže s škarjami. Poznavalci se v La pizzerio vedno znova vračajo. Ne le na večne klasike, kot so nam povedali, ampak sladokusci zelo radi posežejo po bolj kreativnih picah. Zelo priljubljena izbira, ki smo jo seveda pokusili, je med drugim caprese, sicer vegetarijanska, a zelo aromatična in sočna pica z baziličnim pestom in suhimi paradižniki, po kateri radi posežejo tudi zapriseženi mesojedci. Priljubljene so tudi sveže kombinacije tipa špinača in kuhan pršut. Gre za nekoliko manj klasične kombinacije, ki pa so to pravzaprav že postale v piceriji na Gosposki. Del ponudbe je sezonske narave in se menja na dva tedna.

Zoran Triglav
Pice so obložene z najboljšimi sestavinami.

La pizzeria ponuja posebno doživetje odlične pice s škarjami, ki je lahko izrazito družaben dogodek, zelo privlačen za različne druščine in zlasti za družine z otroki. Prijetno druženje ob odlični hrani je navsezadnje zelo značilna italijanska navada. Zlasti ob premišljeno izbrani glasbi. Mimogrede, ob našem obisku je igrala E il treno va Richarda Anthonyja! Ena sama ljubezen, vam rečem!

Zoran Triglav
La pizzeria je opremljena v prijetnem italijanskem slogu.

La pizzeria