Slovenija

Na sojenju nekdanjim vodilnim v NLB največ pozornosti Simoni Dimic

J.P./STA
17. 3. 2016, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sojenje nekdanjim vodilnim v NLB - Drašku Veselinoviču, Mateju Naratu in Miranu Vičiču - se je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes nadaljevalo z zaslišanjem Boža Jašoviča, ki je na mestu predsednika uprave NLB nasledil Veselinoviča.

Mediaspeed
Priče so največ pozornosti namenile reviziji posojila Simoni Dimic za nakup in obnovo hiše v Murglah.

Jašovič je na sodišču dejal, da se mu zdi način odobravanja kreditov, za kar je bila v obravnavanem obdobju zadolžena tudi uprava NLB, neprimeren, zato so to kasneje tudi spremenili. Po njegovih besedah je bilo neresno in neodgovorno, da o takih stvareh niso odločale strokovne službe, temveč uprava, ki strank niti ni poznala.

Nekdanja vodja kabineta takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja je s partnerjem Romanom Horvatom leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Dimičeva in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela kredit, vsak po 335.000 evrov.

S podrobnostmi samega posojila ni bil seznanjen, je pa danes dejal, da je kasnejša revizija pokazala na nekatere pomanjkljivosti, zato so se kasneje v upravi odločili, da spremenijo način odločanja o kreditih.

Med drugim je danes pričala tudi Tadeja Novak, ki je leta 2010 pripravila revizijsko poročilo primera Dimic in ocenila, da so bile pri pripravi gradiva za odobritev posojila podane vse informacije, uprava pa ga je odobrila skladno s svojimi pooblastili.

Nekdanja vodja kabineta takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja je s partnerjem Romanom Horvatom leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Dimičeva in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela kredit, vsak po 335.000 evrov.

Tožilec Luka Moljk je prepričan, da so nekdanji prvi mož ter nekdanja člana uprave banke sodelovali pri zlorabi položaja, ko so odobrili kredit, da bi Dimičevi in njenemu očetu pridobili za 335.000 evrov premoženjske koristi v obliki nižjih obresti.