Svet

Španski duhovnik priznal krivdo pri uhajanju zaupnih vatikanskih dokumentov v javnost

D. B.
17. 3. 2016, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Vatikanu se ta teden nadaljuje proces Vatileaks 2, povezan z uhajanjem in objavo zaupnih dokumentov. Španski duhovnik Anhel Lusio Valeho Balda je na sodišču priznal, da je odgovoren, da so zaupni dokumenti prišli v javnost in s prstom pokazal tudi na svojo nekdanjo domnevno ljubimko.

Profimedia
Duhovnik Anhel Lusio Valeho Balda in njegova domnevna sodelavka Francesca Chaouqui.

Duhovnik Anhel Lusio Valeho Balda je na sodišču dejal, da je bilo njegov dejanje rezultat kombinacije spolne privlačnosti do Francesce Chaouqui, ki je prav tako obtožena, in njenega izsiljevanja. Francesca, ki je sicer poročena in opravlja delo predstavnice za odnose z javnostjo, je bila tako kot Balda članica komisije, ki je pripravila predloge za reformo vatikanskih financ.

Balda je španskemu sodišču priznal, da je zaupne dokumente predal novinarjema Gianluigiju Nuzziju in Emilianu Fittipaldiju. Nuzziju je dal 5 strani dolg seznam s 87 gesli za dostop do dokumentov komisije. Vendar pa je imel vtis, da je ta gesla Nuzzi že imel, kar pomeni, da mu jih je moral dati že nekdo drug.

Francesca naj bi mu grozila

Duhovnik je na zaslišanju še povedal, da mu je Francesca grozila in trdila, da je številka dve italijanske tajne službe in da lahko na pomoč pokliče tudi mafijo. S prstom je pokazal še na njenega moža, Corrada Lanina, informatika v komisiji, ki je namestil varnostni sistem za zaščito dokumentov.

Za svojo nekdanjo sodelavko Francesco je Balda še povedal, da ga je zmanipulirala. Posredno je potrdil tudi intimnost s Chaouquijevo neko noč v Firencah. "Počutil sem se, kot da nimam izhoda iz te situacije," je opisal dogodek, ko naj bi nekoč omenjena ženska vstopila v njegovo sobo v Firencah. Dodal je še, da sta mu Francesca in njen soprog pošiljala grozilna sporočila, predvsem potem, ko je bilo delo komisije končano.

Francesca, ki je trenutno noseča, je sicer na zaslišanju zanikala, da naj bi skupaj z duhovnikom izdajala zaupne informacije.