Slovenija

Na obisku v Sloveniji delegacija iz Baden-Württemberga

STA
21. 1. 2016, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na obisku v Sloveniji se mudi delegacija iz nemške zvezne dežele Baden-Württemberg, ki jo vodi tamkajšnji minister za bundesrat, Evropo in mednarodne zadeve Peter Friedrich. Tema pogovorov so tudi priprave na investicijsko konferenco, ki bo maja potekala v Baden-Württembergu, s katerim želi Slovenija še okrepiti sodelovanje.

STA
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek

Delegacijo je danes sprejel državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti. Srečanje je bilo namenjeno pripravam na investicijsko konferenco, ki bo maja potekala v Baden-Württembergu, kjer ima svoje izpostave ali hčerinska podjetja kar nekaj slovenskih podjetij, so sporočili z ministrstva.

Blagovna menjava med Slovenijo in Baden-Württembergom ves čas narašča, strani pa jo želita še povečati. V prvih desetih mesecih lani je dosegla 2,25 milijarde evrov, kar je 18 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Slovenija je izvozila za 1,36 milijarde evrov blaga, kar je 5,4 odstotka več kot leto prej, uvozila pa za 750 milijonov evrov, kar predstavlja 24-odstotno povečanje, je povedal Cantarutti.

Aprila lani je potekalo tudi srečanje med gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom ter podpredsednikom deželne vlade in ministrom za finance in gospodarstvo Baden-Württemberga Nilsom Schmidom, kjer je bilo podanih nekaj konkretnih predlogov za dodatno okrepitev sodelovanja. Počivalšek je takrat poudaril, da bomo v Sloveniji sledili nemškim prizadevanjem pri izvajanju platforme Industrija 4.0, s čemer si bomo utrdili možnosti za gospodarsko rast v kovinsko-predelovalni industriji.

Baden-Württemberg je industrijsko najmočnejša zvezna dežela Nemčije in je po prometu ter dodani vrednosti industrije v absolutni in relativni prednosti pred ostalimi zveznimi deželami. Generalna direktorica direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo Sabina Koleša je zato predstavila tudi slovenska prizadevanja v okviru digitalne industrije.

S Friedrichom, ki se v Sloveniji mudi od srede do petka, se je na delovnem pogovoru srečala tudi državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina. Izrazila je zadovoljstvo nad odličnimi odnosi Slovenije z Baden-Württembergom, ki so se v zadnjih letih še okrepili, tudi na političnem področju, so sporočili z ministrstva.

Ob tem je posebej izpostavila tudi pomen gospodarskega sodelovanja, saj je Baden-Württemberg med nemškimi deželami najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. V pogovorih so potrdili tudi obojestranski interes za sodelovanje na drugih področjih, kot so uprava, poklicne kvalifikacije, e-mobilnosti in področje zelenih energij.

Sogovornika sta precej pozornosti namenila tudi regionalnim pobudam in aktualnim vprašanjem EU, odnosom z državami v regiji in širitvi EU, pri čemer sta izmenjala tudi stališča o begunski problematiki in aktualnih razmerah v Evropi v tem okviru.