Svet

Kitajska sklepa milijardne posle v Egiptu

STA
21. 1. 2016, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kitajski predsednik Xi Jinping se danes mudi na obisku Egipta, med katerim je podpisal vrsto več milijard dolarjev vrednih poslov. Xi je trenutno na bližnjevzhodni turneji, na kateri želi okrepiti gospodarske vezi in kitajski vpliv v regiji.

STA
Egiptovski premier Sherif Ismail in kitajski predsednik Xi Jinping.

Xi je v Egipt prispel iz Savdske Arabije. Srečal se je egiptovskim kolegom Abdelom Fatahom al Sisijem, nagovoril pa bo tudi predstavnike Arabske lige, ki ima sedež v Kairu. Kitajski predsednik bo obiskal še nov parlament, ki se je nedavno sestal prvič po letu 2012.

Egiptovska televizija je prenašala podpis 21 dvostranskih sporazumov v predsedniški palači v Kairu v prisotnosti voditeljev Egipta in Kitajske. Posli, med drugim na področju energetike, prometa, kmetijstva, civilnega letalska in nepremičnin, so vredni 14 milijard dolarjev.

V prispevku v egiptovskem državnem časniku Al Ahram pred obiskom je Xi izrazil podporo Egiptu, da svoje zadeve vodi brez zunanjega vmešavanja. "Kitajska podpira prebivalstvo Egipta pri sprejemanju neodvisnih odločitev za prihodnost svoje države," je zapisal Xi in izrazil podporo Kairu pri igranju aktivne vloge v regionalnih in mednarodnih zadevah.

Kitajski predsednik se bo po Egiptu odpravil še v Iran. Kitajska sicer ne igra tako velike vloge na Bližnjem vzhodu kot drugi diplomatski akterji, a je ta regija za Peking zelo pomembna, saj je zelo odvisen od njene nafte in zemeljskega plina.