Svet

Sin Sarah Palin pretepa dekleta, kriv pa je Obama!?

STA
21. 1. 2016, 08.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Le dan potem, ko je nekdanja guvernerka Aljaske in podpredsedniška kandidatka Sarah Palin odmevno podprla predsedniško kandidaturo newyorškega milijarderja Donalda Trumpa, je njena družinska zgodba nehote spet postala glavna novica, podobno kot leta 2008. Njenega sina je policija aretirala, ker je pijan pretepel svoje dekle in grozil s samomorom.

Sarah Palin in njen sin Track.

Palinova je prišla v sredo na zborovanje za Trumpa v Oklahomo, kjer je na odru spregovorila o "slonu v trgovini s porcelanom", kot je opredelila sinovo aretacijo. Track Palin se je leta 2008 po letu dni služenja v vojski vrnil iz Iraka in Palinova je povedala, da se od takrat bori s posttravmatičnim stresom. Aretirali so ga v ponedeljek zvečer v Wasilli na Aljaski, potem ko je svoje dekle udaril s pestjo v obraz.

Za njegove težave naj bi bil kriv predsednik ZDA Barack Obama, ker ne poskrbi za veterane, ki se vračajo z bojišč in zato je pozvala prisotne, naj izvolijo Trumpa, ki bo to storil. Palinova je leta 2008, ko si jo je John McCain izbral za podpredsedniško kandidatko, senatorja zasenčila v medijih med drugim tudi zaradi nosečnosti mladoletne hčerke.

Tokrat je njena senca ostala manjša, saj je Trumpova trenutno večja od zidu, ki ga namerava zgraditi na mehiški meji. Ameriški mediji poročajo, da so udeleženci zborovanja v Oklahomi menili, da je njena podpora verjetno koristna, ampak zanima jih le Trump, ki je potem porabil eno uro za ponavljanje trditve, da bo z njim Amerika spet velika.

Znotraj republikanske stranke v času letošnje predsedniške kampanje prihaja do velikih pretresov. Nekdanji predsedniški kandidat iz leta 1996 Bob Dole je v sredo izjavil, da bi bilo bolje, če v Iowi in kasneje na poti do nominacije zmaga Trump kot pa teksaški senator Ted Cruz. Dole in ostali voditelji stranke v senci sicer menijo, da sta za prihodnost stranke oba nevarna.

Še vedno upajo, da bo kateremu od bolj sprejemljivih kandidatov, kot so Jeb Bush, Marco Rubio, John Kasich in Chris Christie uspelo priti na površje, vendar so obenem sprijaznjeni z verjetnostjo, da si bodo vsi skupaj porazdelili glasove volivcev, ki zrejo v prihodnost v čas spopada z demokratskim kandidatom ali kandidatko.

Skoraj vse hipotetične ankete na zvezni ravni in po zveznih državah kažejo, da bosta tako Trump kot Cruz izgubila proti Hillary Clinton, še bolj pa proti Bernardu Sandersu. V hipotetičnih dvobojih veliko bolje kaže Rubiu in ostalim.

Vodstvo stranke meni, da se bodo v primeru poraza lažje otresli dediščine Trumpove kampanje kot pa dediščine Cruza, ki se ne bo umaknil iz politike in bo delal težave naprej. V Washingtonu se je sprl s skoraj vsemi republikanskimi senatnimi kolegi, ker na prvo mesto postavlja ideologijo in demagogijo in kolegi menijo, da z njim ni mogoče sodelovati.