Slovenija

Bo Slovenija omejila število migrantov?

STA
21. 1. 2016, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada bo na današnji seji po napovedih zunanjega ministra Karla Erjavca razpravljala o zadnjih odločitvah Avstrije v zvezi z migrantsko krizo. Erjavec je kot enega od možnih ukrepov, ki bi jih lahko sprejela Slovenija, omenil omejitev zgornjega števila migrantov. Vladno razpravo o avstrijskih ukrepih je napovedala tudi notranja ministrica.

Arsen Perić/M24
Karl Erjavec kot eno od možnosti omenja omejitev zgornjega števila migrantov.

Po Erjavčevih besedah je vlada že v začetku tedna vedela, da bo avstrijska vlada v zvezi z migrantsko krizo sprejela določene ukrepe. Gre zlasti za omejitve, čemur se bo morala Slovenija prilagoditi, je v sredo ob robu seje DZ pojasnil minister in pritrdil, da je ena od možnosti tudi omejitev zgornjega števila migrantov, ki jih lahko Slovenija sprejme.

"Glede na to, da smo odvisni od politike in ukrepov sosednjih držav, je prav, da se vlada celovito seznani s položajem in zatem, ko bodo zadeve dorečene, seznani tudi javnost," pa je po seji DZ dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Ni pa želela razkriti, za kakšne ukrepe gre. Prav tako ni želela komentirati Erjavčeve izjave o omejitvi zgornjega števila migrantov.

Po sredini odločitvi Avstrije, da bo omejila število prosilcev za azil, ki jih bo sprejela, bo sicer danes hrvaški notranji minister Ranko Ostojić predstavil ukrepe za omejitev sprejema beguncev na Hrvaško.

Sicer pa bo vlada danes med drugim tudi določila besedilo predloga novele zakona o sodnih taksah, ki zakon usklajuje z ustavo tako, da kot pogoj za celotno oprostitev plačila sodnih taks določa kriterij občutnega zmanjšanja sredstev za preživljanje stranke ali njenih družinskih članov. Celotna taksna oprostitev po predlogu tako ne bo več vezana na prejemanje denarne socialne pomoči oz. izpolnjevanje pogojev za njeno prejemanje, saj je ustavno sodišče presodilo, da je takšno pogojevanje ustavno neskladno.

Dnevni red vladne seje predvideva tudi sprejetje načrta za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja za leti 2016 in 2017.