Slovenija

Začel se je stečaj Peka

STA
21. 1. 2016, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kranjsko okrožno sodišče je na podlagi podanega predloga uprave danes začelo stečajni postopka tržiškega Peka. Za stečajno upraviteljico je imenovalo Tadejo Tamše, upniki pa imajo tri mesece časa za prijavo svojih terjatev, kaže objava na spletni strani Ajpesa.

STA
Sklenjen je dogovor za šest trgovin in del proizvodne stavbe v Tržiču.

Stečaj tržiškega obutvenega podjetja z dolgoletno tradicijo je bil neizbežen, potem ko so banke zavrnile načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja ter državni lastniki niso podprli potrebne 4,4-milijonske dokapitalizacije za preživetje in preoblikovanje podjetja.

Nadzorni svet Peka je po večletnih prizadevanjih različnih vodstev podjetja, da bi skupaj z bankami in lastniki našli dolgoročno rešitev, tako v ponedeljek lahko le še ugotovil insolventnost družbe in upravi naložil vložitev predloga za stečaj. Tega je danes podprlo tudi sodišče in začelo stečajni postopek.

Delo bo izgubilo 156 zaposlenih, od tega jih je približno 50 zaposlenih v Pekovih prodajalnah, še več zaposlenih je v Pekovih hčerinskih podjetjih, kot je PGP. Kot pravi predsednica Pekovega sindikata Sandra Lang, bodo delavci največje žrtve stečaja.

Velika večina zaposlenih bo namreč ostala pri odprti brezposelnosti, saj so zaposlitvene možnosti za delavci, ki so v povprečju stari okoli 50 let in usposobljeni za delo v čevljarski industriji, na Gorenjskem izjemno majhne, je opozorila Langova.

Predsednik nadzornega sveta Peka Andrej Šušteršič je sicer prepričan, da Peko ima zdravo jedro. Zato upa, da se bo v stečajnem postopku našel kdo, ki bi ponovno oživil blagovno znamko in del proizvodnje.