Svet

Ženske so bile spolno napadane, policisti pa so stali ob strani

R.T.
21. 1. 2016, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemški policisti so ignorirali več kot 200 spolnih napadov na ulicah Kölna, preden so prišli na pomoč prestrašenim žrtvam, razkriva novo poročilo.

Twitter
Policisti niso mogli ukrotiti podivjane množice.

Pustili so jih na cedilu, razkriva dokument, ko so jih za novo leto spolno napadle tolpe večino severnoafriškega porekla. Policisti so čakali kar štiri ure, preden so ukrepali – do takrat pa so migranti zagrešili veš kot 200 spolnih napadov, med drugim tudi skupinsko posilstvo.

Kot se izkaže, je bilo med 23:30 in 00:30 na dolžnosti le 93 policistov. Moralo bi jih biti 143.

V poročilu, pod katerega se je podpisal notranji minister Severnega Porenja-Vestfalije Ralf Jäger, bo gotovo le še podžgalo jezo javnosti. Kako tudi ne – v njem je razkrito, kako so ženske v solzah že ob 20:30 iskale zavetje pri policistih, ker so bile spolno napadene. Ti pa niso ukrepali. Šele ob enih zjutraj so se angažirali in razbili begunske tolpe. Aretirali niso nikogar.

V poročilu je tudi seznam 821 zlorabljenih žensk, s tem pa je razkrita celotna razsežnost napada, katerega so oblasti hotele prikriti. Prvega begunca so v zvezi s spolnimi napadi v Kölnu aretirali šele ta teden – tri tedne pozneje.