Slovenija

Država dvignila roke nad Pekom

STA
14. 1. 2016, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Lastniki in upniki Peka niso podprli načrta prestrukturiranja. Zato se je njegova največja lastnica država, ki mu je že večkrat priskočila na pomoč, odločila, da mu finančno ne bo več pomagala. Brez pripravljenosti finančnih upnikov namreč predvidena dokapitalizacija s strani države ni dopustna niti zadostna.

Arhiv Svet24
Zadnje leto in pol v okviru stečajnega postopka intenzivno poteka razprodaja Pekovega premoženja.

Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja s približno 61-odstotnim državnim deležem družbe iz Tržiča, je od poslovodstva pričakoval ambiciozen načrt prestrukturiranja, ki bo izkazoval dolgoročno ekonomsko vzdržno poslovanje.

Z njim so se delničarji - ob državi so to še DSU (31,54 odstotka) ter Gorenjska banka in SKB - ter finančni upniki - Gorenjska banka, NLB, DSU in SKB - seznanili v začetku januarja in odločili, da ga ne bodo podprli. Brez pripravljenosti finančnih upnikov, da konvertirajo del svojih terjatev v kapital in da družbi zagotovijo novo posojilo, pa je predvidena dokapitalizacija padla v vodo.

Država je Peku že večkrat pomagala

V SDH so spomnili, da sta država in DSU v preteklosti družbi namenila več sredstev. Zadnji večji dokapitalizaciji sta izvedli v letu 2011 oz. 2012 in v letu 2014. Koncept reševanja družbe je predvideval sodelovanje vseh deležnikov, tako lastnikov kot finančnih upnikov.

"Le celota izvedenih ukrepov bi omogočila vzpostavitev novega poslovnega modela, poravnavo starih obveznosti skladno s predvideno prisilno poravnavo ter zadosten obratni kapital za optimalno nadaljevanje poslovanja družbe. Pri tem pa veliko oviro za uspešno prestrukturiranje predstavlja pomanjkanje prostih sredstev družbe, ki bi lahko služila za zavarovanje novih posojil," so zapisali v SDH.

Umiranje na obroke

Peko že vrsto let umira na obroke, njegovi prihodki zaradi občasnih zaustavitev proizvodnje padajo, prav tako število zaposlenih. Zmanjšuje se tudi Pekovo premoženje, saj je podjetje v zadnjih sedmih letih prodalo že 77 svojih trgovin, da je s pridobljenimi kupninami lahko financiralo proizvodnjo.

Večkrat so se sicer tudi že kazale možnosti rešitve za tržiško obutveno podjetje, vendar je bila leta 2012 načrtovana dokapitalizacija izpeljana le polovično, zaradi dodatnih zahtev lastnikov pa je leta 2013 v vodo padla tudi že dogovorjena prodaja Peka hrvaškemu Osimpexu.