Slovenija

Probanka prodaja za 76 milijonov evrov terjatev

T.C.
12. 1. 2016, 22.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Probanka, ki je v postopku nadzorovane likvidacije, prodaja terjatve do več podjetij v skupni vrednosti 75,9 milijona evrov. Vabilo k dajanju ponudb za odkup terjatev je objavila danes, na ponudbe pa bo čakala do 20. januarja. Odpiranje ponudb ne bo javno.

Svet24

Na seznamu za prodajo so terjatve do 29 podjetij v vrednosti od nekaj manj kot pol milijona evrov do nekaj več kot 6,5 milijona evrov. Med drugim je mogoče kupiti terjatve do CM Celje, Mestne občine Koper, Istrabenza, DZS, Cimosa, Engrotuša in Mercatorja, je razvidno iz vabila, objavljenega na spletnih straneh banke.

Thinkstock

Probanka s sedežem v Mariboru je tako kot tudi ljubljanska Factor banka v postopku nadzorovane likvidacije od septembra 2013.

Na kakšen način bosta banki prenehali delovati, uradno še ni znano. Časnik Finance je pred kratkim poročal, da je vlada že novembra lani sprejela sklep o pripojitvi obeh bank k Družbi za upravljanje terjatev bank. Vlada sklepa, ki naj bi imeli oznako interno, ne razkriva.

Na ministrstvu za finance na vprašanje glede pripojitve omenjenih dveh bank DUTB odgovarjajo, da ministrstvo "ne načrtuje ustanovitve (male) slabe banke" in da se "v procesu zaključka nadzorovanega prenehanja Probanke in Factor banke razmišlja le, kako in če sploh infrastrukturo za opravljanje zalednih storitev ene izmed bank uporabiti na način, ki bi bil za državo najugodnejši".

Dreamstime
rdeča denarnica