Svet

V oblegano Madaja prispela pomoč

STA
14. 1. 2016, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V tri oblegana mesta v Siriji, Madajo, Fuajo in Kafrajo, so danes napotili drugi konvoj s humanitarno pomočjo ta teden, je sporočil Mednarodni odbor Rdečega križa. V Madajo, ki je pod nadzorom upornikov, so napotili 44 tovornjakov s pomočjo, v drugi dve mesti, ki sta pod nadzorom vladnih sil, pa skupno 17 tovornjakov.

Twitter

V Madajo s 40.000 prebivalci, ki jo že pol leta oblegajo vladne sile, je v ponedeljek prispel prvi konvoj s humanitarno pomočjo od oktobra lani. S 44 tovornjaki Rdečega polmeseca, Mednarodnega odbora Rdečega križa in Združenih narodov so pripeljali skupno 330 ton hrane in medicinske pomoči, ki naj bi zadoščala za 40 dni. Zaradi večmesečne blokade je sicer v tem mestu blizu libanonske meje zaradi lakote od decembra umrlo skoraj 30 ljudi.

Enaindvajset tovornjakov s pomočjo pa je v ponedeljek prispelo v mesti Fuaja in Kafraja na severozahodu Sirije, ki sta pod nadzorom vladnih sil, a ju oblegajo islamistični uporniki. V teh dveh krajih je od lanskega aprila ujetih okoli 20.000 ljudi.

Prebivalci omenjenih mest pomoč prejemajo v skladu s septembrskim zgodovinskim dogovorom o prekinitvi nasilja in dostavi humanitarne pomoči na nekaterih območjih v Siriji.

Po ocenah ZN skoraj 400.000 ljudi v Siriji živi v obleganih krajih na težko dostopnih območjih.