Slovenija

Vodstvo policije: "Nismo grozili z disciplinskimi postopki"

STA
21. 1. 2016, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V vodstvu policije zanikajo navedbe policijskih sindikatov, da bi na sestanku na državni ravni predstavnikom vodij enot, zadolženim za področje prometne varnosti, dali navodila o odrejanju nalog za ukrepanje zoper vse kršitelje cestnoprometnih predpisov. "Vrh policije ne preprečuje stavke policistom, še najmanj pa z inkasantstvom," so poudarili.

sta

Kot so na policiji pojasnili, je v sredo na državni ravni potekal sestanek, na katerem so bili prisotni predstavniki vseh policijskih uprav, namenjen pa je bil ukrepom za obvladovanje migrantske krize. To je bila po njihovih navedbah "osnovna in tudi edina tema sestanka, kar pa je očitno nekdo poskusil uporabiti za medijski spin".

"Ni bilo sestanka niti navodil, še manj pa groženj z disciplinskimi postopki za neukrepanje s strani vodstva policije," so se v vodstvu policije odzvali na navedbe stavkovnega odbora policijskih sindikatov.

Dodali pa so, da vodstvo policije tako od predstavnikov sindikata kot tudi od vseh drugih zaposlenih pričakuje, da bodo tudi v času stavke dosledno opravljali zakonsko predpisane naloge. Ob tem so pojasnili, da sta med nalogami, ki so jih med stavko policisti dolžni opravljati, tudi nadzor in urejanje prometa na javnih cestah, te naloge pa morajo v skladu z zakonom opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih.

Sindikat o sestankih na različnih policijskih upravah
Iz stavkovnega odbora policijskih sindikatov so namreč sporočili, da so na sredinih sestankih na različnih policijskih upravah vodje enot, zadolženi za področje prometne varnosti, in njihovi pomočniki prejeli navodila, da morajo na področju izvajanja prometne varnosti v delovne naloge policistov odrejati konkretne naloge, na podlagi katerih je treba ukrepati zoper vse kršitelje cestnoprometnih prekrškov. Če policisti ne bodo ukrepali, bodo na teren napoteni vodje in njihovi pomočniki, ki bodo zaznavali kršitve in jih sporočali policistom, ki bodo zoper slednje morali ukrepati. Če tudi v tem primeru policisti ne bi ukrepali, bi morali vodje zoper policiste uvajati disciplinske postopke, so navedli v sindikatih.

To so v sindikatih označili kot pritisk vodstva policije in poskus preprečitve stavke, ki sicer traja od 18. novembra lani. Ob tem pa so ocenili, da vlada očitno potrebuje denar, ki ga drugače kot iz žepov državljanov ne zna pridobiti, kar so označili za inkasantsvo.