Svet

Bomo kmalu začeli financirati države, iz katerih prihajajo begunci?

STA
21. 1. 2016, 16.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če želi Evropska unija zmanjšati pritok beguncev v v Evropo, bo morala nameniti več milijard evrov za izgradnjo njihovih držav v krizi, je danes na Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu dejal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble.

Profimedia
Nemška vladna koalicija pod vodstvom kanclerke Angele Merkel želi zmanjšati pritok beguncev in migrantov v državo.

Ocenil je, da bi se lahko zgledovali po Marshallovem načrtu, v okviru katerega so ZDA po drugi svetovni vojni za obnovo Zahodne Evrope namenile 12 milijard ameriških dolarjev.

"Najbolj pomembno je, da več milijard evrov vložimo v regije, iz katerih prihajajo begunci. S tem bomo zmanjšali pritisk na zunanje meje Evrope," je v javni razpravi s predsedniki vlad več držav članic EU poudaril nemški finančni minister. "To bo Evropo stalo več, kot mislimo," je še povedal.

Razprave so se udeležila tudi nizozemski premier Mark Rutte, francoski Manuel Valls ter grški Aleksis Cipras, ki pa se niso odzvali na Schäublejevo stališče.

Nemška vladna koalicija pod vodstvom kanclerke Angele Merkel želi zmanjšati pritok beguncev in migrantov v državo, saj je lani v Nemčijo prišlo 1,1 milijona ljudi. Merklova pa se še naprej zavzema za odprto Nemčijo, pri čemer poudarja, da bo krizo ublažil boj z vzroki migracij in ne zapiranje meja.