Slovenija

Še vedno brez dogovora o povprečnini za občine

STA
12. 11. 2015, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vladna stran je na pogajanjih o povprečnini za občine nekoliko popustila, sedanjo ponudbo je s 522 pripravljena dvigniti na 524 evrov, a to ne izpolnjuje pričakovanj občin, pravi predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar. Znova se dobijo v ponedeljek, ko naj bi na skupno sejo predsedstev združenj občin prišel finančni minister Dušan Mramor.

STA
Predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar.

Skupna seja predsedstev treh združenj občin bo v ponedeljek v Posavju, ko bodo župani predstavili svoja stališča in potrebe, ki odsevajo skozi višino povprečnine, na seji pa pričakujejo tudi dodatna Mramorjeva pojasnila, je za STA pojasnil Žagar.

Današnji vladni predlog je po njegovih besedah daleč od tega, kar bi občine potrebovale tudi zaradi zvišanja stroškov za plače v javnem sektorju, ki bo sledilo dogovoru med vlado in sindikati javnega sektorja. Prav tako prihrankov, ki jih je vlada predvidela z ukrepi za nižanje stroškov, ni ali so minimalni ter tako daleč od vladnih ocen, je poudaril. V občinah zato predlagajo, da se ti prihranki poračunajo v okviru povprečnine šele, ko bo do njih prišlo.

Kot je pojasnil predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj, po njihovih ocenah ukrepi za nižanje stroškov občin dosegajo zgolj tretjino tega, kar ocenjuje vlada, učinki zaradi povešanja plač v javnem sektorju pa bodo po mnenju vlade le polovica tega, kar predvidevajo v občinah. Razkorak, preračunan v povprečnino, po njegovih besedah znaša okoli 12 evrov.

Za združenje tudi ni sprejemljivo, da se klestijo prihodki iz naslova za sofinanciranje občinskih investicij najšibkejšim občinam. To bi namreč prineslo znižanje teh prihodkov vsem za določen odstotek. Za letos so se dogovorili za dvoodstotno sofinanciranje, pri čemer se en odstotek izplača letos, en pa v prihodnjem letu, zdaj pa vladna stran za leto 2016 prav tako predlaga dva odstotka, torej samo enega dodatno za prihodnje leto, je pojasnil.

Čas se izteka

Čas za dogovor med vlado in občinami o višini povprečnine in sofinanciranju občinskih investicij se sicer izteka, matični parlamentarni odbor bo proračunske dokumente potrjeval že v petek. Žagar pa je pojasnil, da je dopolnila v skladu z dogovorom, če ga bodo v ponedeljek dosegli, možno vložiti tudi še pozneje. Tudi po Smrdeljevih besedah naj bi bilo dogovorjeno, da členi na odboru ostanejo odprti, tako da bo mogoče v primeru dogovora zakonodajo še dopolniti.

Če skupnega jezika ne bodo našli, je po Žagarjevih besedah odgovornost za realizacijo zakonsko določenih nalog, ki jih morajo izvajati občine, na vladni strani. Na izvajanje zakonskih nalog močno vpliva to, da povprečnina pada že več let, izpad prihodkov iz tega naslova je tako okoli 250 milijonov evrov, je še pojasnil Žagar.

Po Smrdeljevih besedah je letos prihodkov iz povprečnine v primerjavi s stroški iz tega naslova za sto milijonov evrov manj, ta sredstva zato občine nadomeščajo iz naslova drugih prihodkov, denimo najemnin, ali nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča. Toda to ima ima svojo omejitev, čez katero ni mogoče iti, je poudaril Smrdelj. Če vlada v ponedeljek ponudi neko kompromisno rešitev, ki bo sprejemljiva za širši krog občin, lahko po njegovih besedah sklenejo dogovor. "Se pa bojim, da bo zelo težko," je dodal.

Višina povprečnine in investicijskega transferja neusklajena

Tudi na ministrstvu za finance so po srečanju pojasnili, da ostaja vprašanje višine povprečnine in investicijskega transferja neusklajeno. To bodo poskušali dokončno uskladiti v ponedeljek na skupni seji predsedstev združenj občin, ki se je bo udeležil tudi minister Mramor, so potrdili.

Obenem so navedli, da so danes uskladili določbe zakona o izvrševanju proračuna glede zadolževanja občin, dodatnih možnosti porabe sredstev, ki jih občine prejmejo kot investicijski transfer, in glede vzpostavitve pravne podlage za izdajanje novih odlokov za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v letu 2016. Prav tako je po navedbah ministrstva dogovorjeno, da skupaj nadaljujejo z napori za zniževanje stroškov dela občin.