Svet

Nemčija domnevno vohunila za Francijo, Hollande terja pojasnila

STA
12. 11. 2015, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nemška obveščevalna služba BND naj bi po poročanju nemškega javnega radia RBB Inforadio vohunila za številnimi tujimi politiki in organizacijami, med drugim za francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom. Francoski predsednik Francois Hollande je zato od Nemčije danes zahteval, naj izroči vse informacije o tej zadevi.

Arhiv Svet24
Vohunska afera pri severnih sosedih!

BND je že dalj časa tarča kritik, da je v preteklosti pomagala ameriški agenciji za nacionalno varnost (NSA) pri vohunjenju v Evropi in da je za svojimi prijateljskimi državami vohunila tudi na lastno pest.

RBB Inforadio je v sredo poročal, da je BND vohunila za Fabiusom, Meddržavnim sodiščem v Haagu, ameriškim FBI, Svetovno zdravstveno organizacijo in Unicefom. Po poročanju radia, ki ni navedel virov, so na seznamu tarč bila tudi številna evropska in ameriška podjetja.

V odzivu na očitke je tiskovna predstavnica nemške vlade Christiane Wirtz obljubila celovito preiskavo in poudarila, da med obveznostmi BND ni vohunjenje za partnerskimi državami.

Hollande pa je danes ob robu neformalnega vrha EU v Valletti od Nemčije zahteval vse informacije o teh očitkih in ob tem poudaril, da to ni ravnanje, ki ga pričakuje od prijateljske države. "Med zavezniki se tovrstne prakse ne bi smele odvijati," je bil razočaran Hollande, a je izrazil prepričanje, da bo urad nemške kanclerke Angele Merkel vse okoliščine podrobno pojasnil.

Hollande je še dejal, da so mu zagotovili, da se je tovrstno vohunjenje prenehalo, a je poudaril, da zahteva dokaze.