Slovenija

Migranti se zavedajo, da so v Sloveniji registrirani

STA
12. 11. 2015, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na Generalni policijski upravi so v zvezi s izjavami hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića, da Slovenija podatkov o migrantih ne vnaša v skupni evropski sistem Eurodac, pojasnili, da slednje ni potrebno. Tako v sistem vnašajo le podatke tistih migrantov, ki zaprosijo za azil.

Reuters
Ponekod v Nemčiji ne registrirajo beguncev dovolj hitro.

Ostojić je namreč na sredini novinarski konferenci v hrvaškem začasnem begunskem centru v Slavonskem Brodu zanikal očitek Slovenije, da Hrvaška ne registrira beguncev, ki jih prevaža proti Sloveniji. Kot je dejal, niti Slovenija ne vpisuje podatkov o beguncih v skupni sistem registracije.

Na slovenski policiji so pojasnili, da migrantov oziroma njihovih prstnih odtisov res ne vnašajo v sistem Eurodac, to pa zato, ker uredba, ki se uporablja na zunanjih mejah EU, tega ne predvideva.

Po omenjeni uredbi se po pojasnilih policije prstni odtisi vnesejo le v primeru, ko tujec zaprosi za mednarodno zaščito. "Od 17. septembra do vključno 11. novembra je 81 oseb podalo prošnje za priznanje mednarodne zaščite, kar pomeni, da je bilo 81 oseb vnesenih v Eurodac," so pojasnili.

Sicer pa je policija, kot so navedli, za registracije migrantov uvedla e-aplikacijo registracije, ki v zelo kratkem času omogoča vnos osebnih podatkov v evidence policije. Zajem vsebuje tudi odvzem prstnega odtisa in fotografije, v kolikor pa je zaradi okoliščin obravnave migrantov opravljen enostavnejši postopek migrantov, pa prstni odtis ni odvzet.

Policija pri migrantih, ki nimajo dokumentov, v okviru zmožnosti operativno taktično preverja osebne podatke. "V kolikor bi prišlo do zadetka po imenu in priimku, bi bil to zadržek za nadaljnje preverjanje in ugotavljanje istovetnosti na podlagi zakona o policiji," so zapisali. Po njihovih navedbah je pomembno, da se migranti zavedajo, da so pri nas registrirani, "kar v veliki meri že vnaprej zmanjšuje možnosti zlorabe podatkov".