Slovenija

Kaj o žičnati ograji pravita Cerar in Milanović?

STA/G.G.
12. 11. 2015, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po prisluškovalni aferi v zvezi z arbitražo je temperaturo med Slovenijo in Hrvaško dvignilo postavljanje »protibegunske« žičnate ograje. S svojim interpretacijama dogodkov sta postregla tudi premierja, slovenski Miro Cerar in hrvaški Zoran Milanović, ki sta poklepetala v Valletti.

sta

STA
prva ograja slovenska meja bodeča žica

Slovenija je o postavitvi ograje dobro premislila, postavlja jo izključno na svoji strani meje in s tem nikakor ne želi prejudicirati vprašanja meje, ki se rešuje na arbitražnem sodišču, je poudaril Cerar.

"Zagotovil sem mu (Milanoviću), da smo dobro premislili in da jo postavljamo izključno na naši strani meje," je poudaril Cerar, ki je prepričan, da so slovenski policisti postavili ovire le na slovenski strani meje.

"Če je prišlo do kakšnega nesporazuma, pa se to rešuje na ravni ministrstev oziroma na operativni ravni med policijskimi enotami," je dodal Cerar.

Ob tem je Cerar Milanovića pozval, naj Hrvaška še naprej pošilja prebežnike na organizirane točke vstopa, saj je zaznal, da bi lahko hrvaška stran znova preusmerila begunski tok na druge točke.

Milanović: Slovenija postavlja ograjo iz notranjepolitičnih razlogov

Milanović, ki se mu kot premierju iztekajo dnevi, meni, da Slovenija postavlja ograjo na meji s Hrvaško iz notranjepolitičnih razlogov. Storiti se po Milanovićevih besedah da to, da se obe strani izogneta ustvarjanju napetosti zaradi nepomembnih malenkosti. To se pogosto dogaja zaradi nesporazumov in šumov v komunikaciji, čeprav ni dejansko nič resnega, je dejal.