Svet

Hrvaški Most ostal brez vidnega člana

STA
12. 11. 2015, 14.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Stranka Most neodvisnih list je danes sporočila, da Drago Prgomet ni več njihov član, ker se je brez vednosti nacionalnega sveta stranke v sredo zvečer s hrvaškim premierjem in predsednikom SDP Zoranom Milanovićem pogovarjal o domnevnem sodelovanju. Most bo tako imel 18 poslanskih mandatov.

Facebook
Nekateri menijo, da Božo Petrov ne more nadzirati vseh poslancev.

Most je v današnjem sporočilu za javnost poudaril, da so politična platforma, ki združuje neodvisne župane mest in občin ter svobodno združene posameznike in ne običajno strankarsko članstvo. Naše zavezništvo temelji na zaupanju, nimamo niti običajnega mehanizma za izključitev iz članstva, so zapisali na Facebooku.

Zaradi popolne izgube zaupanja je nacionalni svet Mosta odločil, da bo prekinil sodelovanje s Prgometom, ki je sodeloval tudi na sredinih uradnih pogovorih Mosta s predstavniki SDP in HDZ.

Poudarili so, da bo Prgomet obdržal poslanski mandat, ki ga je dobil na nedeljskih volitvah, na katerih je Most nepričakovano dobil 19 poslanskih mandatov in postal tretja politična sila na Hrvaškem, brez katere ne bo mogoče sestaviti prihodnje hrvaške vlade.

Most je v sredo na prvih uradnih pogovorih s HDZ in SDP predlagal oblikovanje vlade narodne enotnosti vseh treh strank in njihovih zaveznic. V HDZ so predlog zavrnili, v SDP pa mu a priori ne nasprotujejo.

V sredo zvečer pa sta se v stanovanju hrvaškega obrambnega ministra Anteja Kotromanovića v Zagrebu znova sestala Milanović in Prgomet. Domnevno tajno srečanje so pred ministrovim stanovanjem spremljale številne novinarske ekipe, ki so tudi objavile posnetke akterjev med pogovorom, ki je potekal v močno osvetljeni sobi, na oknih pa ni bilo zaves.

Kot ocenjuje novičarski tportal.hr, ni bilo naključje, da so novinarji razkrili "tajno" srečanje, temveč so v SDP hoteli pokazati, da predsednik Mosta Božo Petrov ne more nadzirati vseh poslancev ter da bi bilo najbolje, če bi Most podprl levosredinsko vlado.

V Mostu so zamerili Prgometu, da se je na lastno pest srečal z Milanovićem, ki naj bi skupini poslancev Mosta, povezani s Prgometom, v sredo zvečer ponudil položaj podpredsednika vlade, najmanj štiri ministrstva ter mesto predsednika sabora.

Most danes ni sporočil, ali je izključitev Prgometa podprl celoten nacionalni svet, v katerem Prgomet ni bil edini, ki je nasprotoval podpori Mosta za HDZ.

V SDP računajo, da bi si večino v saboru zagotovili tudi z osmimi poslanci Mosta, ker naj bi imeli podporo tudi nekaterih drugih strank in poslancev, s katerimi so okrepili svoj volilni izid s 56 na skupno 66 poslancev. Za večino v saboru pa potrebujejo 76 poslancev.

Prgomet domnevno ni želel odpirati pogovorov o položajih, je danes poročal Jutarnji list, ki navaja, da si tudi SDP želi sodelovati s celotnim Mostom, da bi zagotovili bolj stabilno vlado.

Hrvaški mediji so sicer takoj po nedeljskih parlamentarnih volitvah ocenjevali, da bosta HDZ in SDP skušali razdeliti poslance Mosta. HDZ zaradi 59 poslanskih mandatov sicer za večino v saboru potrebuje več poslancev Mosta kot SDP.

Prgomet je bil namestnik predsednika HDZ Tomislava Karamarka, s katerim sta se razšla letos zaradi nacionalistične politike vrha stranke. Odhod Prgometa iz Mosta je lahko znamenje, da se bo Most vendarle približal HDZ, ki mu naj bi bil bolj naklonjen predsednik Mosta Petrov.