Črna kronika

Razbili džihadistično mrežo, ki je v tujino pošiljala skrajneže

STA/G.G.
12. 11. 2015, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Italijanska policija je danes razkrila, da so v mednarodni raciji razbili evropsko džihadistično mrežo, ki naj bi poskušala svojega voditelja rešiti iz pripora na Norveškem. Skupno so aretirali 17 ljudi, od tega šest v Italiji, štiri v Veliki Britaniji in tri na Norveškem. Več osumljencev naj bi se v Siriji in Iraku borilo na strani džihadistov.

Ahmad Faradž

V raciji so aretirali 16 Kurdov in Kosovca. Po navedbah preiskovalcev je ta mreža skrajnežev poskušala iz zapora osvoboditi skrajnega islamskega pridigarja Nadžmudina Ahmada Faradža, znanega tudi kot mula Krekar. Ta je kot begunec iz severnega Iraka leta 1991 prišel na Norveško, a so ga kasneje povezali z islamskim ekstremizmom, Združeni narodi in ZDA pa ga označujejo za terorista. Na Norveškem je v zaporu.

Giovanni Governale iz italijanskih posebnih policijskih enot je danes povedal, da so v operaciji razbili mrežo, ki je delovala v Italiji, Veliki Britaniji, na Norveškem, prav tako pa na Finskem ter v Švici in Nemčiji. Mreža se je razvila v t. i. "globokem spletu", a jo je policija uspela izslediti. Governale je ob tem dejal, da je policiji z racijo uspelo onesposobiti postopek novačenja in pošiljanja skrajnih borcev v tujino.

Po njegovih trditvah je mreža nameravala v tujino še naprej pošiljati džihadiste, prav tako pa je načrtovala napade, da bi poskušala osvoboditi mulo Krekarja.

Krekar je ustanovil skrajno islamistično skupino Ansar al Islam, od leta 2003 pa mu grozi deportacija iz Norveške. A norveška zakonodaja ga ščiti pred deportacijo v Irak, kjer mu grozi smrtna kazen.