Svet

Razbili tolpo, ki je služila s tihotapljenjem ljudi

STA
12. 11. 2015, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Avstrijske oblasti so danes razkrile, da so razbile tolpo tihotapcev ljudi, ki naj bi od februarja do Dunaja prepeljala okoli 1800 migrantov. Po besedah avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner je tolpa računala od 250 do 300 evrov na osebo za tihotapljenje iz Srbije in Madžarske ter tako pridobila več kot pol milijona evrov.

Reuters
Avstrijska notranja ministrica: "Zaradi tihotapcev bomo v prihodnjih tednih še precej zaposleni."

Avstrijske oblasti preiskujejo 17 ljudi, od tega so jih 11 aretirali. Policija je doslej prav tako zasegla 50.000 evrov in šest kombijev, s katerimi so migrante prevažali. Na vožnjo so sicer tihotapili po deset do 15 ljudi.

Tolpa je sicer uporabljala še eno vozilo, ki je peljalo pred kombiji, da bi preverilo, ali je varno. Prav tako je najemala stanovanja na Dunaju, da so si lahko vozniki med vožnjami odpočili, je povedal šef policije v deželi Spodnja Avstrija Franz Prucher.

"Zaradi tihotapcev bomo v prihodnjih tednih še precej zaposleni," je na novinarski konferenci povedala Mikl-Leitnerjeva in obenem EU pozvala k "zakonitim potem v Evropo", da bi se tako preprečilo tihotapljenje. Sicer je po njenih besedah boj proti tihotapcem ljudi "Sizifovo delo".