Svet

Štajerska jabolka niso dovolj dobra za begunce?

G.G.
12. 11. 2015, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kleč ni v kakovosti jabolk, ki jih v Špilju na slovensko-avstrijski meji delijo avstrijski humanitarci, niti v izbirčnosti migrantov, ampak v avstrijski birokraciji.

Reuters
Banane dovoljene, jabolka ne.

Doslej so jabolka razdeljevali brez težav in migranti so jih hvaležno sprejeli. Pristojne oblasti so zdaj sporočile, da je potrebno ustaviti razdeljevanje, saj so jabolka škropljena, na samem kraju pa ni mogoče zagotoviti, da jih bodo temeljito oprali.

Koordinator za migrantsko problematiko v Špiljah Christian Konrad je dejal, da je Avstrija izjemno dobro urejena država, a ko pride do kriznih razmer, se pokažejo birokratski ovire, ki ustavijo nujno potrebno delo na terenu.

Nov načrt avstrijske vlade

Avstrijska vlada je sicer včeraj sporočila, da namerava uvesti nov sistem nadzora meje pri Špilju, ki bi zagotovil nadzorovan prihod migrantov. Po navedbah avstrijskega generalnega direktorja za javno varnost Konrada Koglerja pa v vladi še ni dogovora o morebitni postavitvi ograje na meji. Predvideno je tudi vračanje balkanskih migrantov nazaj v Slovenijo. Sistem naj bi vzpostavili v roku od treh do šestih tednov.