Svet

Že za več deset milijonov evrov škode za Lufthanso

STA
12. 11. 2015, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Stavka kabinskega osebja nemškega letalskega prevoznika Lufthansa še naprej greni življenje potnikom. Danes so morali odpovedati 933 letov, prizadetih pa je približno 107.000 potnikov. Rešitve delovnega spora med vodstvom družbe in sindikatom Ufo še ni na vidiku.

Spiegel
Stavka v Lufthansi še naprej greni življenje potnikom.

Lufthansa je morala od začetka stavke prejšnji petek vključno s sredo odpovedati že več kot 3700 letov, zaradi česar je bilo prizadetih okoli 443.000 potnikov. Danes so preventivno odpovedali še 933 letov, saj je sindikat kabinskega osebja Ufo pozval k stavki na kratkih, srednjih in dolgih linijah.

Spor glede tarifnih pogodb s sindikatom Ufo se vleče že dve leti. Med najbolj spornimi temami so določbe o pogojih za upokojitev in pokojninsko zavarovanje za 19.000 stevardes in stevardov krovne družbe Lufthansa.

Čeprav sta delovni sodišči v Düsseldorfu in Darmstadtu odobrili stavko kabinskega osebja in zavrnili zahtevo Lufthanse za izdajo začasne odredbe, se je Lufthansa odločila, da bo odločitev sodišča iz Düsseldorfa izpodbijala na višji instanci, na delovnem sodišču zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija. Obravnava naj bi se začela danes popoldne.

Ufo lahko v skladu z odločitvijo sodišča stavka do petka. Napredka v reševanju spora sicer ni na vidiku. Prvi mož Lufthanse Carsten Spohr še naprej vztraja pri "trdi liniji" v pogovorih s sindikati, ki naj bi jim v preteklih letih preveč popuščali, čeprav je pripravljen na nadaljnja pogajanja.

Vodja sindikata Ufo Nicoley Baublies medtem ne pričakuje, da bi lahko do pogajanj prišlo še med stavko. Zaradi nje naj bi imela Lufthansa že za več deset milijonov evrov škode.