Svet

Iraški Kurdi začeli ofenzivo za ponoven nadzor nad Sindžarjem

sta/B.K.
12. 11. 2015, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sile iraških Kurdov pešmerge so danes ob podpori letalskih napadov ameriških sil začele obsežno ofenzivo, s katero naj bi znova prevzele nadzor nas strateškim mestom Sindžar na severozahodu Iraka, ki je od avgusta lani v rokah skrajne sunitske skupine Islamska država (IS).

Reuters
Mesto Sindžar.

Ofenziva se je po navedbah kurdskih sil začela davi ob 7. uri po krajevnem času z več strani. Nad mestom se dvigajo oblaki dima.

Kot je povedal poveljnik pešmerg, generalmajor Hašem Setaji, so kurdske sile pred tem že prevzele nadzor nad več vasmi severno od Sindžarja.

Generalmajor Seme Busal, komandant ene izmed frontnih linij, pa je dejal, da pešmerge »držijo svojo pozicijo, čakajo na okrepitve in zračne napade, nato pa se bodo prebili v center mesta. Zračni napadi so bili izjemno pomembni za napredek operacije.«

Reuters
Pripadnik manjšinske etnične skupine Jazidov.

Glavni cilj ofenzive je sicer prekinitev dobavne poti Islamske države med Sirijo in iraškim mestom Mosul, ki velja za trdnjavo IS. Strateška posledica tega bi bila močno otežena dobava orožja, resursov in borcev iz Sirije v Irak in obratno.

V operaciji za ponoven nadzor nad Sindžarjem sicer sodeluje okoli 7500 pešmerg, v mestu pa naj bi se nahajalo okoli 400 džihadistov.

Sindžar so borci IS zavzeli avgusta lani, le nekaj dni za tem, ko jim je uspelo zavzeti drugo največje iraško mesto Mosul. Na območju so nato začeli izvajati teror nad manjšinsko etnično skupino Jazidov, v katerem so ubili neznano število moških in zasužnjili ženske. Več deset tisoč jazidskih borcev se je nato umaknilo v gore, kjer so bili, obkoljeni z džihadisti, izpostavljeni visoki vročini. To je bil tudi razlog za pričetek ameriške zračne intervencije proti Islamski državi.

Reuters
Grobišče umorjenih Jazidov na obrobju mesta Sindžar.

Različne kurdske milice se sicer v gverilskih bojih že več mesecev borijo z Islamsko državo na obrobju mesta Sindžar. Prisotne so predvsem oborožene sile Kurdske delavske stranke (PKK) iz Turčije in Ljudskih zaščitnih enot (YPG) iz Sirije. Prav tako so v boju z IS aktivni jazidski borci.