Svet

Vatikan preiskuje novinarja

STA
12. 11. 2015, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vatikanski pravosodni organi so sprožili preiskavo proti italijanskima novinarjema zaradi zaupnih dokumentov o velikih finančnih nepravilnostih v mestni državici, ki so pricurljali v medije.

Twitter
Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi

Novinarja Gianluigija Nuzzija in Emiliana Fittipaldija preiskujejo zaradi morebitnega sodelovanja pri razkrivanju zaupnih dokumentov, je v sredo povedal tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Afera je obudila spomin na škandal Vatileaks iz leta 2012, v katerem je zaupne informacije medijem posredoval majordom takratnega papeža Benedikta XVI.

Novinarja sta minuli teden objavila knjigi, v katerih razkrivata korupcijo, kraje in nebrzdano trošenje v Vatikanu. Njun vir so bili zaupni vatikanski dokumenti.

V okviru preiskave o razkrivanju dokumentov so v Vatikanu aretirali italijansko strokovnjakinjo za odnose z javnostjo Francesco Immacolato Chaouqui in španskega duhovnika Angela Valleja Blado zaradi kraje in posredovanja tajnih dokumentov medijem. Oba sta delala v posebni komisiji, ki ji je papež Frančišek zaupal nalogo, da prouči organiziranost ekonomsko-upravne strukture Svetega sedeža in predlaga reforme.

Lombardi je še povedal, da preiskovalci preiskujejo še več oseb, ki bi lahko sodelovale pri pridobivanju zaupnih dokumentov.