Slovenija

Škobernetu 6100 evrov odškodnine za neupravičen pripor

STA
12. 11. 2015, 08.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekdanjemu celjskemu okrožnemu sodniku Milku Škobernetu, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi jemanja podkupnine, bo zaradi neupravičenega tritedenskega pripora pripadlo 6100 evrov odškodnine. Državno pravobranilstvo je namreč s Škobernetom doseglo sodno poravnavo.

STA
Škoberne je prvi pravnomočno obsojen sodnik v zgodovini Slovenije.

Škoberne je sicer od države zahteval 30.000 evrov, saj da mu je 21-dnevni pripor, odrejen nezakonito, povzročil duševne bolečine. Državno pravobranilstvo mu je sprva ponudilo slaba dva tisočaka, na kar pa Škoberne ni pristal. A je sprtima stranema vendarle uspelo doseči dogovor, saj so po poročanju Dela dosegli sodno poravnavo, Škoberne pa se je zadovoljil s 6100 evri odškodnine.

Škoberne je bil konec januarja 2011 priprt v neskladju z zakonom in ustavo, saj je državni zbor pripor potrdil šele nekaj dni po tem, ko je preiskovalni sodnik zoper Škoberneta pripor odredil.

Na državnem pravobranilstvu so za Delo potrdili, da je država s Škobernetom sklenila poravnavo, za katero je vlada 29. oktobra izdala soglasje. Okrožno sodišče v Ljubljani je pisni odpravek sodne poravnave izdalo 30. oktobra, odločba pa je pravnomočna. V skladu s poravnavo bo država Škobernetu izplačala odškodnino za nepremoženjsko škodo v roku 30 dni, skupaj z zamudnimi obrestmi. Po izračunih Dela bo Škoberne skupaj z obrestmi prejel okoli 8000 evrov.

Škoberne je bil namreč konec januarja 2011 priprt v neskladju z zakonom in ustavo, saj je državni zbor pripor potrdil šele nekaj dni po tem, ko je preiskovalni sodnik zoper Škoberneta pripor odredil.

Škoberne je prvi pravnomočno obsojen sodnik v zgodovini Slovenije. Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil decembra 2013 zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja obsojen na pet let in pol zapora ter plačilo 19.622 evrov kazni. Višje sodišče je zaporno kazen znižalo za šest mesecev. Zoper pravnomočno sodbo višjega sodišča se Škoberne brani z zahtevo za varstvo zakonitosti. Zaradi obsodbe ga je državni zbor konec novembra lani razrešil s sodniške funkcije.

Na Okrajnem sodišču v Mariboru pa je bil decembra lani spoznan za krivega še krive izpovedbe. Sodnica mu je dodelila dodatnega pol leta zapora.