Slovenija

Pred preiskovalno komisijo vodstvo Premogovnika Velenja

STA
12. 11. 2015, 06.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 bo danes nadaljevala z zaslišanji glede podatkov o premogu, ki ga kurijo v Šoštanju. Tokrat bo pred poslanci trenutno vodstvo Premogovnika Velenje - predsednik uprave Ludvik Golob in njegov pomočnik Ivan Pohorec.

STA
Pred poslanci bo trenutno vodstvo Premogovnika Velenje.

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) se je v zameno za državo poroštvo za 440-milijonsko posojilo Evropske investicijske banke med drugim zavezala, da cena premoga iz Premogovnika Velenje ne bo presegla 2,25 evra za gigajoul (GJ), a je ta pogoj kršen. Glavna zaveza je bila sicer, da investicijska vrednost ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, a je ta narasla na 1,428 milijarde evrov.

Komisija se je oktobra odločila, da bo najprej preučila dokumentacijo o premogu (informacije o kakovosti oz. kurilni vrednosti premoga, zalogah in odkupni ceni premoga, o čemer so se v javnosti pojavili očitki), z zaslišanji pa je začela prejšnji teden.

Najprej sta pred komisijo stopila nekdanja predsednika uprave Premogovnika Velenje Franc Žerdin in Milan Medved. Medtem ko sta oba zagotovila, da je premoga dovolj in da je ta ustrezne kakovosti, pa imata različna pogleda na ceno.

Po Žerdinovem mnenju je cena 2,25 evra za GJ nerealna, sam za to ceno ne bi nikoli podpisal pogodbe - zanj je realna cena med 2,75 evra in tremi evri.

Medved, ki je s Tešem podpisal dolgoročno pogodbo po tej ceni, je medtem poudaril, da gre za izhodiščno ceno, ki da je dosegljiva ob izpeljavi razvojnega programa, kot so si ga takrat v Premogovniku zadali.