Slovenija

Skupščini Laškega in Uniona danes o novih nadzornikih

STA
12. 11. 2015, 06.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Delničarji Pivovarne Laško in Pivovarne Union bodo danes na skupščinah odločali o novih nadzornikih, saj so sedanji po Heinekenovem prevzemu odstopili. Predlagane so tudi spremembe statuta obeh družb, povezane z mandatom uprav.

STA
Pivovarna Laško, ki ima v lasti Pivovarno Union, je od 15. oktobra v lasti Heinekena.

Delničarji Laškega in Uniona se bodo tako seznanili z dejstvom, da so Goran Brankovič, Peter Groznik, Jože Bajuk in Janez Škrubej kot nadzorniki Pivovarne Laško ter Vladimir Malenkovič, Brankovič in Bojan Cizej kot nadzorniki Pivovarne Union podali odstopne izjave.

Skladno s predlaganimi spremembami statuta obeh družb, o katerih bodo danes odločali delničarji, bosta imeli upravi namesto pet- po novem sedemletni mandat. 

Za nove nadzornike Pivovarne Laško so predlagani Marta NataliaBulhak, Lucas Antonius van Haastrecht, Dimitar Alexiev Dimitrov in Markus Alfred Liebl. Z izjemo Bulhakove so isti predlagani tudi za Union. V zvezi z novimi nadzorniki Pivovarne Union je sicer vložen tudi nasprotni predlog malega delničarja Roberta Žnidarja, ki namesto Liebla za nadzornika predlaga sebe.

Skladno s predlaganimi spremembami statuta obeh družb, o katerih bodo danes odločali delničarji, bosta imeli upravi namesto pet- po novem sedemletni mandat. Vnesli bodo tudi določila, da so v upravo in nadzorni svet lahko imenovani člani organov vodenja in nadzora v Heinekenu ali njenih odvisnih družbah.

Pivovarna Laško, ki ima v lasti Pivovarno Union, je od 15. oktobra v lasti Heinekena. Takrat so namreč Nizozemci nakazali 119,5 milijona evrov kupnine za 53,43-odstotni lastniški delež v Laškem. Nekaj dni kasneje je Heineken objavil še namero za prevzem, v teh dneh pa je pričakovati še objavo prevzemne ponudbe. S tem bo Pivovarna Laško dokončno prešla pod okrilje nizozemskega pivovarskega velikana.