Slovenija

Bo moral Pahor v Zagrebu miriti duhove?

STA
12. 11. 2015, 06.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Potem ko je Slovenija v sredo začela postavljati žičnato ograjo na meji s Hrvaško, s katero želi usmeriti tok beguncev, to pa je sprožilo nove napetosti v odnosih s Hrvaško, bo danes na obisku v Zagrebu predsednik Borut Pahor. Sestal se bo s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Arhiv Svet24
Delovno srečanje bo sicer namenjeno pripravam na skorajšnji vrh voditeljev procesa Brdo Brioni.

Kot so napovedali v predsednikovem uradu, bo delovno srečanje namenjeno pripravam na skorajšnji vrh voditeljev procesa Brdo Brioni, a po pričakovanjih bosta Pahor in Grabar-Kitarovićeva govorila tudi o dogajanju na meji.

Slovenska stran zagotavlja, da tehnične ovire postavljajo na slovenskem ozemlju in nikakor ne prejudicirajo meje. 

Do napetosti je v sredo prišlo pri Rigoncah, saj Hrvaška trdi, da je del ograje, ki jo Slovenija tam postavlja za omejitev prihoda migrantov, na njenem ozemlju in zahteva, da jo Slovenija do danes dopoldne odstrani, v nasprotnem primeru pa jo bo odstranila sama.

Slovenska stran zagotavlja, da tehnične ovire postavljajo na slovenskem ozemlju in nikakor ne prejudicirajo meje. Poudarili so še, da so o vsem seznanili hrvaško vlado.

Slovenska vojska bo predvidoma danes nadaljevala postavljanje ograje. Ministrica za obrambo Andreja Katič pa bo danes med drugim obiskala Gornjo Radgono, kjer se bo sestala z županom Stanislavom Rojkom. Ogledala si bo tudi tamkajšnji nastanitveni center.