Slovenija

Nastanitveni centri z izjemo Šentilja trenutno prazni

sta/mv
11. 11. 2015, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na mejni prehod Dobova je pozno popoldne prispel še četrti današnji vlak z okoli 1000 migranti. Tudi ti bodo nadaljevali pot proti Jesenicam in Šentilju, kamor so medtem že prepeljali migrante s prvih treh vlakov. Avstrijski organi sicer tujce še naprej v presledkih sprejemajo, tako da so nastanitveni centri z izjemo Šentilja trenutno prazni.

STA
Namestitveni center v Šentilju. Nikogaršnja zemlja med Slovenijo in Avstrijo.

DOBOVA

Na Mejni prehod Dobova je po podatkih novomeške policije ob 17.40 v spremstvu hrvaških policistov pripeljal vlak, na katerem naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1005 tujcev. Gre za četrti vlak danes, skupno pa je na ta način v Dobovo prišlo okoli 4000 tujcev. Po opravljenih postopkih evidentiranja ter zdravstveni in humanitarni oskrbi bodo tudi ti tujci v spremstvu slovenskih policistov z vlaki in avtobusi nadaljevali pot proti Jesenicam in nastanitvenemu centru v Šentilju. Okoli 3000 tujcev, ki so iz Hrvaške danes prispeli v Dobovo, so policisti z vlaki in avtobusi že prepeljali v Šentilj in na Jesenice.

GRUŠKOVJE/ŠENTILJ

V nastanitveni center Šentilj, kjer je bilo zjutraj po podatkih mariborske policijske uprave 2242 migrantov, so dopoldne pripeljali še vseh 326 prebežnikov, ki so še čakali na prevoz v sprejemnem centru Gruškovje. Ob 14.45 je iz Dobove v Šentilj pripeljal vlak s 464 migranti, ki so jih nastanili v tamkajšnjem nastanitvenem centru, ob 16.30 pa so v Šentilj iz Bistrice ob Sotli pripeljali še pet avtobusov z 270 migranti ter iz Dobovca prav tako pet avtobusov z 264 migranti.

Avstrijski varnostni organi so dopoldne na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj sprejeli trikrat po 500 prebežnikov, ob 13. uri 742, četrt ure kasneje še 175 ter ob 16.15 še nadaljnjih 615 beguncev.

Hrvaški varnostni organi so slovenskim organom nekaj pred poldnevom na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje predali 275 migrantov, ki so jih tja pripeljali s petimi avtobusi. Vse smo registrirali v sprejemnem centru Gruškovje in jih nato z avtobusi prepeljali v nastanitveni center Šentilj.

Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj 686 oseb, sprejemna centra Gruškovje in Središče ob Dravi pa sta prazna.

V Šentilju zvečer pričakujejo prihod novega vlaka iz Dobove, medtem ko so hrvaški varnostni organi slovenskim najavili, da bodo na Gruškovju zvečer predali migrante, ki jih bodo s petimi avtobusi pripeljali iz Slavonskega broda. Vse bodo slovenski policisti registrirali v sprejemnem centru Gruškovje.

Skupno 51 policistom iz Avstrije, Slovaške, Madžarske in Francije, ki nudijo pomoč na območju Policijske uprave Maribor, se je danes v Gruškovju sicer pridružilo še 20 latvijskih in dodatnih sedem avstrijskih policistov.

DOBOVEC

Na Mejnem prehodu Dobovec so policisti v dopoldanskih urah evidentirali 260, na mejnem prehodu Bistrica ob Sotli pa 265 migrantov. Obe skupini sta popoldne prišli v Šentilj. V Dobovcu sicer pričakujejo prihod še najmanj štirih avtobusov z migranti.

GORNJA RADGONA

Hrvaški varnostni organi so okoli 11. ure na mejnem prehodu v Petišovcih predali 326 migrantov. Vse so evidentirali v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi in jih po končanih postopkih evidentiranja nastanili v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni, kjer so se pridružili tam že nastanjenim 1083 migrantom.

Avstrijski varnostni organi so danes na bivšem mejnem prehodu Gornja Radgona v svojo državo v treh valovih sprejeli skupno 1409 migrantov, zadnjo skupino 326 oseb ob 17. uri. V večernih urah naj bi po napovedih hrvaških organov na mejnem prehodu Petišovci predali še okoli 430 beguncev.

V nastanitvenih in sprejemnih centrih na območju Policijske uprave Murska Sobota trenutno sicer ni migrantov.