Črna kronika

Celje: sedemletnik brutalno obračunal s sošolcem

Simon Rosc
12. 11. 2015, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zaskrbljeni starši so nas obvestili o nasilju, ki ga nad njihovimi otroki izvaja učenec celjske osnovne šole. Raziskali smo ozadje in razkrili žalostno zgodbo dečka, ki je ujetnik neprimernih družinskih razmer.

Svet24
Osnovna šola Lava Celje

Zaskrbljeni starši so nas opozorili na primer sedemletnega šolarja iz OŠ Lava Celje (ime hranimo v uredništvu), ki ustrahuje in izvaja nasilje nad vrstniki v šoli. Primer smo raziskali in odkrili težko situacijo dečka, ki je ujetnik neprimernih družinskih razmer. Šola in center za socialno delo pa imata težave zaradi številnih birokratskih ovir.

PISMO OBUPANIH STARŠEV

»Lani, v prvem razredu, je sedemletnik sošolcu izbil stalni zob. Pred kakšnim tednom pa je prišlo do hudega nasilja, saj se je spravil na zelo šibkega fanta in ga hudo poškodoval. Fant ima zdaj zelo resne težave z vidom, da o psihičnem stanju sploh ne govorimo. Vsi otroci, tudi iz paralelke, so glede tega zelo psihično obremenjeni in prestrašeni, saj ne vedo, kdaj bo napadel tudi njih. Svojih 'žrtev' ne izbira glede na prepire ali karkoli, saj se ga vsi otroci zelo izogibajo. Prav tako je strah nas, saj ne vemo, v kakšnem stanju bomo ob odhodu domov prevzeli svojega otroka. Zelo nas skrbi, da ne bi prišlo celo do kakšnega spolnega nasilja,« se je glasilo pismo obupanih staršev s Celjskega.

RESNA SITUACIJA

Stanje smo preverili pri ravnateljici OŠ Lava Celje Marijani Kolenko, ki nam je potrdila, da gre za resno situacijo, ki jo rešujejo po najboljših močeh. Sodelujejo tudi s CSD Celje, ki zadevo obravnava prednostno. »Že eno leto se s tem ukvarjamo vsak dan. Gre za družinsko stvar, na katero nimamo vpliva. Trudimo se zadevo reševati, kolikor jo v dani situacijo lahko. Sodelujemo tudi s CSD Celje, kjer smo vložili predlog za odvzem otroka, saj menimo, da smo priča povsem neprimernim razmeram, v kakršnih otrok ne bi smel odraščati. Res je, da otrok ima ustavno pravico hoditi v šolo, a v takšnih primerih bi moralo biti to zakonsko urejeno nekoliko drugače. Otroka kljub vsemu ne smemo izolirati od okolja, ampak mu je treba pomagati, in to čim prej,« je za naš časopis povedala ravnateljica.

ŽRTEV NEPRIMERNE DRUŽINE

»Otrok odrašča v kriminalnem okolju. CSD je družini ponudil vse možne oblike pomoči, a sta starša vse zavrnila. Zdaj se nam je vendarle uspelo dogovoriti, da bo družina obiskala psihiatra, določen imajo tudi že termin, da dobimo vsaj neko strokovno oceno situacije,« je še povedala Kolenkova. Opozorila je na povsem neprimerno zakonodajo in roke, ki veljajo v takšnih primerih: »Zakonski rok 30 dni, ki se ga vsi strogo držijo, je v takšnem primeru povsem neprimeren. Trideset dni tukaj, 30 dni tam, čas teče, otrok pa je medtem ujet v povsem neprimernih razmerah.« Kot smo med drugim izvedeli od znancev, je bil oče otroka zaprt v zaporu v Mariboru, šlo naj bi za starega znanca policije, ki ga povezujejo tudi s preprodajo drog in celo orožja. Ravnateljica, ki je zgrožena tudi nad besednjakom sedemletnika, je prepričana, da je treba težave reševati tam, kjer je njihov izvor, torej v družini. »Takšni primeri nam povedo, da je v naši družini nekaj hudo narobe. Dejstvo je, da otroci znajo tisto, kar jih naučijo starši. Fantek je revež, je žrtev družinskih razmer. Otroci niso krivi za stanje. Odrasli smo krivi,« je še povedala ravnateljica.