Slovenija

Odbora za finance pred izredno sejo DZ o kadrovanju v SDH in DUTB

STA
12. 11. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odbor DZ za finance in monetarno politiko bo pred petkovo izredno parlamentarno sejo obravnaval zadnje kadrovske spremembe v SDH in DUTB. Poslanci NSi s podporo SDS in Bojana Dobovška (NP) opozarjajo predvsem na po njihovem mnenju sporno imenovanje nove uprave SDH in želijo, da DZ vladi s tem v zvezi poda niz priporočil.

Arhiv Svet24
Do menjav je prišlo tudi v vodstvu Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je konec oktobra odpoklical dosedanjo upravo, ki sta jo sestavljala Matej Pirc in Matej Runjak, ter imenoval novo. Za predsednika so imenovali nekdanjega člana uprave NLB Marka Jazbeca, za članici pa dosedanjo članico uprave Kapitalske družbe Anjo Strojin Štampar in uslužbenko SDH Nado Drobne Popovič.

Pred tem pa je do menjav prišlo tudi v vodstvu Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), kjer je vlada razrešila predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga in odpoklicala glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona.

Za predlagatelje izredne seje DZ je v primeru SDH najbolj sporen Jazbec zaradi njegove vloge v upravi NLB. Pod vprašaj postavljajo tudi predhodno imenovanje nadzornikov SDH, saj se jim sporna zdi nadzornica Barbara Smolnikar, predsednica uprave zavarovalnice NLB Vita. V DUTB pa opozarjajo predvsem na nekdanjega prvega nadzornika NLB Marka Simonetija, ki je zdaj predsednik upravnega odbora.

Predlagatelje prevevajo dvomi, ali je vlada pri teh imenovanjih spoštovala določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v zvezi z nasprotji interesov ter zakona o SDH. V medijih pa se pojavlja vse od očitkov o političnem kadrovanju do opozoril o povezavah z nekaterimi posamezniki in gospodarskimi družbami. Najpogosteje se omenja družba Sava.

Pobudniki predlagajo, da DZ na izredni seji prihodnji petek vladi poda več priporočil. Med drugim naj bi ta proučila, če so bila imenovanja skladna z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije in v primeru ugotovljenih nepravilnosti razrešila člane poslovodstev in nadzornih svetov v obeh ustanovah.

V vladi v primeru SDH izpostavljajo neodvisnost nadzornega sveta in pravijo, da lahko ukrepajo šele ob ugotovljenih in dokazanih nepravilnostih pri delovanju katerega od novoimenovanih. Pri DUTB pa se kot razlog za menjave izpostavlja zavajanje v zvezi s politiko prejemkov, predvsem pri izplačilih Manssonu.