Slovenija

Jure Janković ni želel pričati

STA
12. 11. 2015, 10.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se danes nadaljuje zaslišanje prič v zadevi Niš, v kateri je med soobtoženimi tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki pa ga na sodišče tokrat ni bilo zaradi službenih obveznosti. Kot priča je bil na sodišče med drugim vabljen njegov sin Jure Janković, ki pa zaradi sorodstvenih vezi ni želel pričati.

Arhiv Svet24
Na sodišču so le prebrali njegovo izpovedbo iz preiskave.

Ker Jure Janković danes ni pričal, so na sodišču le prebrali njegovo izpovedbo iz preiskave. Takrat je povedal, da o poslih Mercatorja ne ve ničesar, saj tam nikoli ni delal. Člane takratne uprave je poznal z rokometnih tekem, ni pa poznal ciprske družbe Facim, ki naj bi prejela premoženjsko korist v poslu z Mercatorjem, in njenega takratnega zastopnika Borisa Milevoja.

Milevoj je pred tem še dopolnil svoj zagovor in poudaril, da s poslom z Mercatorjem, razen podpisa pogodbe, ni imel nič. "Dvomim da verjamete, da bi člani uprave, ki me ne poznajo, s podpisom fiktivne pogodbe tvegali svoje dobro ime in položaj," je še dodal.

Obtoženi v zadevi Niš so po mnenju tožilstva s sklepanjem navideznih pogodb in izplačevanjem storitev, ki nikoli niso bile opravljene, oškodovali Mercator za 100.000 evrov.

Eden od tedanjih direktorjev družbe Facim Austria LudvikKuhar pa je na sodišču danes pojasnjeval, da ni imel nobene povezave s ciprsko družbo Facim. Medtem pa je tožilec JakaBrezigar dokazoval, da je bil Kuhar pooblaščenec tudi za transakcijski račun ciprske družbe Facim na avstrijski banki Hypo Alpe Adria Bank. Kuhar je ob tem še zatrdil, da se o pogodbah z Mercatorjem z Milevojem ni pogovarjal.

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković, nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak in zastopnik ciprskega podjetja Facim Boris Milevoj so na predobravnavnem naroku zavrnili krivdo za očitana kazniva dejanje, medtem ko je bil iz postopka zaradi zdravstvenih težav izločen nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja Mitja Marinšek. 

Marinšek je s ciprsko družbo Facim podpisal pogodbo, v kateri se je Facim zavezal, da bo storil vsa pripravljalna dela za pridobitev gradbenih dovoljenj za trgovski center v Nišu, Mercator pa bo za to plačal 100.000 evrov. Marinšek je odobril plačilo računov, čeprav je po mnenju tožilstva vedel, da gre le za fiktiven posel.

Janković in nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak pa sta, kljub temu da naj bi vedela, da Facim dogovorjenih storitev nikoli ne bo opravil in da je šlo za neresničen posel, soglašala s plačilom računov. Milevoju pa Brezigar očita, da je Jankoviću in Brodnjaku naklepoma pomagal pri izvršitvi omenjenega kaznivega dejanja, saj je kot direktor Facima podpisal pogodbo in izdal račune, čeprav je vedel, da njegova družba za Mercator ne bo opravila nobene storitve.