Slovenija

Bodo Hrvatje odstranili slovensko ograjo?

STA/G.G.
12. 11. 2015, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Potem ko je Zagreb v sredo zagrozil, da bo odstranil del slovenske ograje, ki po trditvah Hrvaške stoji na njenem ozemlju, je hrvaški notranji minister Rajko Ostojić danes izjavil, da so "v tem trenutku zadržani do tega, da žico sami umaknejo", ampak pričakujejo, da bo to naredila Slovenija sama.

Reuters
Ministrica za obrambo Andreja Katič je ob obisku nastanitvenega centra v Gornji Radgoni izrazila prepričanje, da jim bo o domnevno sporni postavitvi žičnate ograje na meji s Hrvaško s slednjo uspelo doseči dogovor. 

Slovenska vojska se je z mehanizacijo z območja pri Velikem Obrežu premaknila v Slovensko vas, kjer nadaljuje postavljanje žičnate ograje od Slovenske vasi proti jugu. Hrvaška je zahtevala, da je potrebno ograjo odstraniti do 12. ure, takrat pa sta se ob meji pojavila kombija s slovenskimi policisti.

Na slovensko-hrvaški meji v bližini Rigonc je spet nastala nerodna situacija. Na slovenski strani meje se je nabralo več slovenskih policistov, na hrvaški pa je postopal en samcat policist in s fotografiranjem zbiral "dokazni material", poroča Jutarnji list. Več kot policistov je bilo novinarjev, na bližnji njivi ob žičnati ograji pa je kmet mirno oral svoje polje. 

Popoldne so besedo prevzeli politiki in državni uslužbenci. Hrvaška je predala protestno noto odpravniku poslov na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu Marku Rakovcu zaradi postavitve slovenske bodeče žice ob državni meji, ki po mnenju hrvaške strani na dveh točkah poteka po hrvaškem ozemlju.

Za Hrvate sta sporni dve točki, ob mejnih prehodih Harmica (Rigonce) in Bregana (Obrežje). Pozvali so Slovenijo, naj čim prej umakne ograjo s spornih točk, a v diplomatski noti niso navedli, da bo to v nasprotnem primeru storila hrvaška stran.

Rakovec je danes ponovil, da je ograja na slovenskem ozemlju in da ne gre za ukrep proti Hrvaški, temveč za ustavljanje nenadzorovanega vstopa beguncev na slovensko ozemlje.

Slovenija naj bi ravnala kot Madžarska

Medtem je hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić ocenila, da gre za podobno situacijo, kot jo bila z Madžarsko, ko je ta postavljala ograjo na meji s Hrvaško. "Odzvali smo se na podoben način in Madžarske je premaknila svojo žico," je dejala pred današnjo sejo vlade. Pričakuje, da bo tako kot Madžarska ravnala tudi Slovenija.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bo slovenska stran čim prej odgovorila na noto glede na napovedi hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića, da bodo ograjo na spornih točkah umaknili hrvaški policisti, če je ne bo Slovenija. Na Hrvaškem je bilo neuradno slišati, da gre za meje katastrskih občin, ki so ob rekah Sotli in Bregačnici, sporni deli ozemlja, na katerih je slovenska žica, pa so v lasti hrvaških državljanov.

STA
Postavljanje ograje na slovensko-hrvaški meji.

Ograja tudi v občini Črnomelj

V prihodnjih dneh bodo postavljali ograjo tudi v občini Črnomelj. Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič je sporočila, da bo lastnike zemljišč, kjer bo postavljena ograja, o tem obvestila policija, ograjo pa bo ob koordinaciji policije postavljala Slovenska vojska. Po potrebi bodo vpoklicani tudi gasilci in prostovoljci.

Ob tem županja navaja, da je na podlagi zakona o nadzoru državne meje dolžnost lastnikov, da omogočijo prost dostop in gibanje za nemoteno opravljanje nadzora državne meje.

"Slovenska policija bo nadzorovala tehnične ovire. Verjamem, da do ekscesov ne bo prihajalo, mislim, da to tudi ni v interesu Hrvaške," je povedal sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

Postavljanje žičnate ograje na meji s Hrvaško se je danes začelo tudi v Slovenski vasi proti Gorjancem, dela se začenjajo tudi na območju Središča ob Dravi, je danes povedal Šefic. Kot dodaja, se dela nadaljujejo tudi na območju Gibine.

V sredo so na območju Rigonc proti Rakovcu postavili okoli tri kilometre ovir, v Gibini pa okoli kilometer in pol.