Svet

Avstrija neuradno v ograjo pri Špilju, dolžina še ni znana

STA
12. 11. 2015, 17.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Avstrija bo na obeh straneh mejnega prehoda Špilje očitno vendarle postavila nekaj kilometrov dolgo ograjo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki se sklicuje na neimenovane vire iz vladne koalicije na Dunaju. Uradna odločitev o ograji še ni znana.

STA
Postavili naj bi dva tipa ograje.

Po informacijah APA avstrijske oblasti načrtujejo postavitev krajše ograje levo in desno od mejnega prehoda Špilje. V severovzhodno smer naj bi bila dolga pet kilometrov in bi potekala do reke Mure. V jugozahodno smer naj bi bila prav tako dolga nekaj kilometrov.

Postavili naj bi dva tipa ograje. V prvi vrsti bo stala pletena žična ograja, ki naj bi preprečila morebitne poškodbe ljudi na zvitkih bodeče žice. Te bodo napeljali v drugi vrsti, za pleteno ograjo, piše APA. Dele meje, kjer ograje ne bo, naj bi medtem nadzorovali z okrepljenimi patruljami.

Teh načrtov po pisanju APA avstrijska vlada danes ni želela potrditi. Notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je sicer danes menila, da ne gre toliko za to, kako bo ograja videti, temveč predvsem za to, kako dolga bo. Od dolžine ograje bo po njenih besedah tudi odvisno, kateri tehnični ukrepi in koliko osebja bo potrebnega za zavarovanje meje.

Potem ko pogovori v sredo niso prinesli končnega dogovora glede ograje na meji s Slovenijo, se bo notranja ministrica iz vrst ljudske stranke (ÖVP) v petek znova sestala z obrambnim ministrom Geraldom Klugom iz vrst socialdemokratov (SPÖ).

V SPÖ naj bi še naprej dvomili v nujnost ograje, a v obeh vladnih strankah obenem pojasnjujejo, da lahko Mikl-Leitnerjeva v okviru svojih pristojnosti projekt spelje tudi brez soglasja SPÖ. Ministrica je glede tega danes dejala le, da bo odločitev padla v petek.