Slovenija

Vlada imenovala pogajalsko skupino za pogajanja s policijskima sindikatoma

STA
12. 11. 2015, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila s stavkovnimi zahtevami policijskih sindikatov, ki sta stavko napovedala za 18. november. Imenovala je tudi pogajalsko skupino za pogajanja s sindikatoma, vodila jo bo ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, so zapisali v sporočilu po seji vlade. Kdaj se bodo sestali, še ni znano.

Policija.si
Ministrica pričakuje potrditev Evropske komisije, da Slovenija ravna, kot je pravilno in mogoče.

Vlada je sklep o napovedi stavke Policijskega sindikata Slovenije (PSS) prejela 29. oktobra, sklep o napovedi stavke Sindikata policistov Slovenije (SPS) pa 8. novembra.

Oba policijska sindikata sta sicer na sredinem srečanju uskladila stavkovne zahteve ter se dogovorila za skupen nastop pri izvedbi napovedane stavke. Zaposleni v policiji in na notranjem ministrstvu so namreč nezadovoljni s trenutnim statusom in ignoranco vlade ob neizpolnitvi zapadlih obveznosti, so pojasnili v sporočilu za javnost.

PSS je kot prvi napovedal stavko v primeru, če vlada ne bo predstavila rešitev za podane zaveze. Gre za neizpolnjene obveznosti iz stavkovnih sporazumov in dogovorov iz preteklih let, tudi o izenačitvi njihovih plač s plačami v primerljivih evropskih državah. Kot je takrat pojasnil predsednik PSS Radivoj Uroševič, vlada vse mirne pozive sindikata ignorira z nejasnimi odgovori ali pa prelaga izključno odgovornost na notranje ministrstvo, ki da nima potrebnih pristojnosti odločanja. Vladi so takrat v sindikatu dali na voljo 20 dni, da predstavi svoje rešitve.

Sklep o napovedi stavke je nato prejšnji teden sprejel tudi drugi sindikat, SPS, kjer med drugim opozarjajo tudi na potrebo po ureditvi statusa policistov, ustrezni zaščiti in opremi ter pravični ureditvi potnih stroškov.