Zanimivosti

S pomočjo Facebooka vohunijo za vami – tako se zaščitite

M.J.
3. 11. 2015, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Opcija hranjenja zgodovine iskanja na Facebooku lahko uporabnikom tega družbenega omrežja povzroči velike probleme.

Arhiv svet24
Rešitev za ta problem pa obstaja in je dokaj enostavna.

Eno izmed pravil, ki si ga velja zapomniti glede uporabe interneta, zlasti pa glede uporabe Facebooka je to, da če ne želimo, da nekdo izve kaj počnemo na svetovnem spletu (na primer katere strani smo obiskali, katere fotografije smo gledali in čigave profile smo si ogledali), tega ne počnimo.

Internet si zapomni vse               

Skoraj zagotovo je vsem uporabnikom znano, da si internet »zapomni« vse kar počnemo, katere strani obiskujemo, s katerimi osebami komuniciramo in s kom se družimo. Facebook pa poleg tega ve tudi, kdaj smo rojeni, kam zahajajo in podobno. Poleg tega Facebook beleži tudi zgodovino iskanja – ta opcija je avtomatsko aktivirana na tem družbenem omrežju in pomaga uporabnikom pri iskanju drugih uporabnikov, skupin in strani.

Arhiv Svet24
Če v Facebook iskalnik vpišete ime nekega uporabnika, si to omrežje vaše dejanje zapomni.

Če v Facebookov iskalnik vpišete ime nekega uporabnika, si to omrežje vaše dejanje zapomni, ime tega uporabnika pa vam bo naslednjič prikazalo med rezultati iskanja, čim vpišete prvo ali drugo črko njegovega imena. Facebookov iskalnik si zapomni vse, kar ste na tem omrežju iskali in ko kliknete v prostor za iskanje, se vam prikažejo nedavni rezultati iskanja.

To pomeni, če ste »vohunili« za vašo bivšo ali bivšim, si bo Facebook to zapomnil, kar pa je lahko sila neprijetno, če nekdo uporabi vaš računalnik ali telefon, medtem ko ste prijavljeni vanj.

Rešitev obstaja
Rešitev za ta problem pa obstaja in je dokaj enostavna – potrebno je namreč klikniti na iskalno polje, pod njim pa se poleg zadnjih iskanj prikaže tudi oznaka »uredi«. S klikom na to oznako se odpre zgodovina iskanja, kjer obstaja opcija »izbriši zgodovino iskanja.« S tem lahko izbrišete vse, kar ste iskali na Facebooku, s klikom na prekrižani krogec pa lahko izbrišete tudi vsako posamezno iskanje.