Slovenija

Ptuj z desetletno vizijo in strategijo občine

gt
6. 10. 2015, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mestna občina Ptuj je v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Bistra pripravila osnutek vizije in strategije mesta do leta 2025, ki ga je potrdil mestni svet.

sta

Iz dokumenta je razvidno, da želi Ptuj postati mesto poslovnih priložnosti in spodbudno okolje za investitorje ter inovativna podjetja, pa tudi zeleno mesto, ki temelji na trajnostni mobilnosti, energetski učinkovitosti, izrabi lokalnih alternativnih virov in urejeni infrastrukturi. Kot sporočajo iz mestne občine, bo Ptuj v skladu z zastavljeno vizijo v prihodnje prepoznan kot ustvarjalna zakladnica tisočletij, mesto kulture in festivalov ter privlačnih naravnih danosti z aktivnimi, zdravimi in ustvarjalnimi ljudmi. Ključni razvojni izzivi bodo v naslednjih letih povezani s spodbujanjem podjetništva in privabljanjem investitorjev, uveljavljanjem koncepta trajnostne mobilnosti in učinkovite rabe energije v javnem in zasebnem sektorju ter povečanjem oskrbe iz obnovljivih virov energije.

Mesto se bo še razvijalo na področju turizma, mestna občina pa se bo zavzemala za oživitev starega mestnega jedra. Ob tem je, dodajajo, treba izrabiti zapostavljene urbane površine in jih ponovno oživiti, izboljšati kakovost življenja z ustrezno ponudbo vzgojno-izobraževalnih programov, dostopnostjo in kakovostjo športno-rekreacijskih površin, zagotoviti je treba socialno in zdravstveno oskrbo ter primerne stanovanjske pogoje. »Spisana strategija je hkrati tudi dokument, na podlagi katerega bo občina črpala sredstva namenjena urbanemu razvoju v tej finančni perspektivi in ga mora v začetku novembra predložiti ministrstvu za okolje in prostor,« so še poudarili. Strategija razvoja predvideva kakovostno in strokovno prostorsko politiko, trajnostni razvoj, izboljšanje učinkovitosti občinske uprave, vseh občinskih javnih zavodov in javnih služb ter izboljšanje položaja mladih v občini.