Slovenija

Občine Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Žiri in Železniki dvigujejo standard

P.Š.
3. 11. 2015, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Poljanski in Selški dolini so končali enega največjih projektov v zgodovini Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Sore. Uspešnemu zaključku so nazdravili župani vpletenih občin.

Štiri občine so optimalno uredile javno kanalizacijsko omrežje.

Z izvedbo operacije so občine Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Žiri in Železniki optimalno uredile javno kanalizacijsko omrežje in tako dvignile standard komunalne opremljenosti odvajanja in čiščenja odpadnih voda na območju. S tem so prispevale k zmanjšanju onesnaževanja okolja, boljšemu zdravstvenemu stanju prebivalcev, višji kakovosti življenja in gospodarskemu razvoju tako občin kot tudi regije. Skupna vrednost projektov vseh občin je bila 20,3 milijona evrov, od tega je kohezijski sklad Evropske unije sofinanciral 12,8 milijona evrov, Republika Slovenija 2,3 milijona evrov in 5,2 milijona evrov sodelujoče občine. Celoten projekt je obsegal gradnjo in izboljšavo primarnih kanalizacijskih sistemov v skupni dolžini dobrih 22 kilometrov s pripadajočimi objekti, gradnjo nove čistilne naprave ter posodobitev, razširitev in nadgradnjo obstoječih čistilnih naprav. Višji standard komunalne opremljenosti občin bo v veliki meri vplival na kakovost življenja prebivalcev, saj se postopoma izboljšuje kakovost površinskih in podzemnih voda, so poudarili župani vseh občin. Emisije v vodotoke iz komunalnih virov onesnaženja so manjše in s tem se ohranjajo življenjsko pomembni naravni viri in biotska raznolikost.

20,3 milijona evrov znaša skupna vrednost projektov vseh občin.

NEZADOVOLJSTVO V ŠKOFJI LOKI

Še vedno pa v Škofji Loki niso vsi zadovoljni. Spet so se oglasili iz Iniciative za pravičen komunalni prispevek. Slednja je bila sicer pri svojem delu že uspešna, saj je zaradi njenega vztrajnega in zagnanega dela komunalni prispevek po letos sprejetem odloku nižji za 40 do 50 odstotkov v primerjavi z lanskim predlogom. A kljub delni odpravi te napake tudi letos sprejeti odlok še vedno temelji na previsokih stroških in neupoštevanju nekaterih virov v celoti, posledično pa je tudi komunalni prispevek še vedno previsok in je eden najvišjih v državi. Kljub nepravilnostim je občina že začela izdajati odločbe za plačilo komunalnega prispevka, kar bo imelo za posledico oškodovanje občanov in zaradi nenamensko porabljenega denarja lahko privede do vračila sredstev Evropske unije, opozarjajo v Iniciativi. Na predsednika vlade in resorna ministrstva so že poslali pozive k ukrepanju, hkrati so pozvali računsko sodišče k revidiranju projektov gradnje komunalne infrastrukture v občini Škofja Loka. Iniciativa pa bo, kot je napovedala, tudi v prihodnje izkoristila vsa pravna sredstva.