Svet

Milanović: Na Balkanu ne bo nobenih vojn, Cerar: mogoči posamični konflikti

sta
3. 11. 2015, 18.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaški premier Zoran Milanović se je odzval na trditev Merklove o nevarnosti novih vojn na balkanu in zatrdil, da na Balkanu ne bo nobenih vojaških spopadov. Slovenski premier Miro Cerar pa meni, da bi lahko prišlo do posamičnih konfliktnih situacij med temi državami, če begunska kriza ne bo obvladana.

sta

Hrvaški novinarji so Milanovića za odziv na izjave Merklove prosili ob otvoritvi novih 11 kilometrov avtoceste med Zagrebom in Veliko Gorico. Predsednik vlade jim je odgovoril, da razume izjave kanclerke, ki je sicer po njegovi oceni s svojimi izjavami vedno zelo previdna.

"Nemčija ne more zapreti meja. Hrvaška lahko to vedno stori veliko hitreje od Nemčije. Nobenih oboroženih spopadov ne bo," je še zatrdil Milanović.

Slovenski premier Miro Cerar pa je na današnji novinarski konferenci dejal, da bi lahko prišlo do posamičnih konfliktnih situacij med državami na Balkanu, če begunska kriza ne bo obvladana.

"V takem primeru lahko morda celo nek manjši, nedolžen konflikt sproži širšo reakcijo, kajti tu smo še vedno soočeni z nekimi spomini na nedavno preteklost, ki je bila zelo huda. Zato verjamem, da je tako pomembno, da skupno rešujemo to krizo v dogovarjanju in da pravzaprav vsi dojamemo, da nobena država ne more tega problema rešiti sama," je poudaril predsednik slovenske vlade.