Slovenija

Cerar: če se tok migrantov ne bo zmanjšal, bo Slovenija postavila ograje na meji

sta
3. 11. 2015, 16.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če se tok migrantov v Evropo ne bo zmanjšal, bo Slovenija okrepila nadzor na schengenski meji, tudi s tehničnimi ovirami, če bo treba tudi z ograjo, je na novinarski konferenci povedal predsednik vlade Miro Cerar. Premier hkrati zavrača nekatere očitke, da se z begunci v Sloveniji ne ravna dovolj humano in solidarno.

STA
Miro Cerar

Cerar sicer ugotavlja, da so se nekatere zaveze z mini vrha EU-Balkan, ki je v Bruslju potekal pred dobrim tednom dni, začele izpolnjevati. Tako so pri sodelovanju med Slovenijo in Hrvaško dosegli napredek, a bi Cerar pričakoval, da bo ta še večji. Je pa po njegovih besedah za to še vedno čas.

Bolj se mu zdi zaskrbljujoče, da val migrantov, ki prihaja v Evropo, ne pojenja, na trenutke se celo povečuje. Cerar namreč ugotavlja, da se nadzor na zunanjih mejah EU še ni vzpostavil, kar je bila tudi ena od zavez z mini vrha.

"Če ta nadzor ne bo kmalu učinkovito vzpostavljen in se bo nadaljeval velik val migracij, se lahko Slovenija kmalu sooči z neobvladljivim številom migrantov, še posebej, če bosta Nemčija in Avstrija začeli ožiti njihovo sprejemanje," je ocenil premier.

Na kritike o pomanjkljivi oskrbi beguncev pa je Cerar dejal, da vlada sprejema utemeljene očitke in kritike. Po njegovih besedah je namreč pomembno, da vsako kritično sporočilo preučijo in se odzovejo tam, kjer zadeve niso najbolje urejene.

Cerar ne dvomi, da pri tako velikem dotoku ljudi prihaja do posameznih težav, ne pristaja pa na to, da bi te posamične težave posploševali v smislu, da se Slovenija ne trudi, in da tisti, ki sodelujejo pri oskrbi beguncev, v to ne vlagajo maksimalnih naporov.