Svet

Novinarja zaradi kritičnega članka obtožili državnega udara

STA
3. 11. 2015, 15.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Turško tožilstvo je danes vložilo obtožnico proti dvema opozicijskima novinarjema, ker naj bi načrtovala državni udar. Obtožnica se nanaša na naslovnico revije, ki je bila kritična do zmage stranke predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na nedeljskih parlamentarnih volitvah.

Reuters
Do zapleta je prišlo po nepričakovano prepričljivi zmagi Erdoganove Stranke za pravičnost in razvoj.

Revija Nokta je na Twitterju objavila, da sta bila odgovorni urednik revije Cevheri Guven in njegov namestnik Murat Capan aretirana zaradi poskusa strmoglavljenja vlade s silo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turška policija je v ponedeljek preiskala prostore te levičarske revije v Istanbulu in priprla dva urednika zaradi naslovnice, na kateri je pisalo "Začetek državljanske vojne v Turčiji".

Istanbulsko sodišče je nato odredilo umik zadnje številke revije s polic, ker naj spodbujala javnost h kaznivim dejanjem.

Do zapleta je prišlo po nepričakovano prepričljivi zmagi Erdoganove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) na nedeljskih parlamentarnih volitvah, ki sta jih po navedbah mednarodnih opazovalcev zaznamovali nasilje in omejevanje medijev.

Oblasti so prostore revije Nokta preiskale že septembra, tudi takrat zaradi naslovnice, ki se je posmehovala Erdoganu.