Slovenija

Jože in Barica Kranjc sta ostala brez varne strehe nad glavo

Janja Ambrožič
3. 11. 2015, 18.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V nedeljo nekaj pred 9. uro je Slovenijo stresel zmeren potresni sunek z žariščem v bližini Cerkelj ob Krki, ki so ga čutili širom po državi.

Janja Ambrožič
Jože in Barica Kranjc si ne upata več živeti v 200 let stari hiši, ki ima počene stene in strop, prav tako dimnik, tla v njej pa so razmajana.

Večina si bo dogodek zapomnila po bobnenju, ki ni prineslo hujših posledic, a to vsekakor ne drži za prebivalce Bušeče in Vrhovske vasi, Stojanskega Vrha ter Kostanjevice na Krki, katerim je potres porušil dimnike, s streh odnesel opeko, napokal zidove in strope.

Janja Ambrožič
Pri družini Pešec na Vinjem Vrhu ni prostora, ki ne bi imel napokanih sten. Med potresom je s strehe in frčade pometalo opeko, pa tudi dimnik jim je počil na dveh mestih.

Včeraj so še marsikje odstranjevali posledice nedeljskega dogodka, prekrivali so strehe, odstranjevali razmajane dimnike, čistili omet.

Nedeljski potres so zaznali tudi v Nuklearni elektrarni Krško, a ta ni vplival na sisteme in opremo elektrarne.

NI VEČ VARNA

Najhujše je bilo na Stojanskem Vrhu pri Jožetu in Barici Kranjc, ki sta ostala brez varne strehe nad glavo, njuna 200 let stara hiša je popolnoma napokana. »Na pokopališču v Bušeči vasi sva bila, ko sem začutil, da se premikajo tla. Videl sem, da je s cerkve padla opeka, in začutil, da moram domov,« pripoveduje Jože, ki je ob prihodu domov doživel neprijetno presenečenje: omet na tleh, razpokane stene in strop, udrla so se tla, s štedilnika je odneslo lonec z juho.

ZEBE JO

Noč sta preživela v mamini sobi, ki je bila najmanj poškodovana; tisti del hiše so prizidali, vsi ostali prostori so neuporabni. Mama Barica je obupana: »Zebe me, nimam kje kuhati, ker ne morem zakuriti v štedilniku.« Kranjčeva sta že doslej živela skromno, z Jožetovo delavsko plačo sta se komaj prebijala iz meseca v mesec, zdaj ne vesta, od kod naj vzameta, da si vsaj za silo popravita dom.

Janja Ambrožič
Kip Jezusa in Marije v cerkvi Žalostne matere božje v Bušeči vasi je padel na tla in se razbil, je povedal Janez Hribar.

MAŠA NA PROSTEM

Ogromno dela so imeli gasilci PGD Pirošica, ki so na intervencijo hiteli kar iz cerkve v Bušeči vasi. Ko bi župnik moral priti pred oltar, se je začelo tresti, tako da so ljudje bežali ven in na koncu so imeli mašo kar na prostem.

Janja Ambrožič
Poveljnik PGD Pirošica Damjan Kodrič je v nedeljo z gasilci saniral strehe po okolici, včeraj pa je imel delo na domači in sosedovi strehi v Vrhovski vasi.

Cerkev, ki so jo v tem naselju postavili okoli leta 1300, je potres močno poškodoval, prav tako staro OŠ, ki stoji streljaj stran. »Na šoli se je podrl dimnik in padel na kombi. Takoj smo se aktivirali ter začeli sanacijo dimnika in ostrešja, na pomoč smo poklicali še PGD Brežice, da so prišli z avtolestvijo,« je povedal poveljnik PGD Pirošica Damjan Kodrič in omenil, da so še isti dan posredovali še na več ostrešjih.