Slovenija

Mariborčani bodo glasovali, kako bodo porabili denar iz proračuna

Gabrijel Toplak
3. 11. 2015, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vsak občan bo imel na voljo pet glasov, ki jih bo lahko podelil petim projektom. Če bo pilotni projekt uspešen, naj bi participatorni proračun prihodnje leto razširili na šest mestnih četrti in vso občino.

sta
Občani bodo glasovali za predloge, ki se jim zdijo najbolj smiselni.

V mariborski mestni četrti Radvanje, ki je sestavljena iz območij Zgornje in Spodnje Radvanje ter Borova vas, so do zaključka zbiranja predlogov v pilotnem projektu participatornega proračuna prejeli 78 predlogov občanov za porabo tega denarja. O predlogih bo stroka presojala 22. novembra.

100.000 evrov je predvidena poraba denarja za izbrane projekte.

SOODLOČANJE OBČANOV

Enomesečno zbiranje predlogov projektov, pri katerem o porabi dela proračunskega denarja soodločajo občanke in občani, se je zaključilo 22. oktobra. »Občani Mestne občine Maribor so se zelo dobro odzvali in uporabili priložnost soodločanja, ki jo ponuja pilotni projekt participatorni proračun,« odziv ocenjujejo na mestni občini. Prejete predloge bodo občinske strokovne službe pregledale in finančno ovrednotile ter jih še ta mesec predale v glasovanje. Tiste projekte, ki bodo dobili največ glasov, bodo do predvidene porabe skupnega zneska 100.000 evrov uvrstili v proračun za prihodnje leto.

NAJVEČ PREK SPLETNE STRANI

Večina izmed 78 prispelih predlogov je bila oddana prek spletne strani, preostali pa osebno ali po pošti. Predlogi vsebinsko segajo od ureditve razgibalnice, trim steze, boljše infrastrukture za pešce in kolesarje do izdelave spletne strani za mestno četrt, vzpostavitve sistema pomoči starejšim na domu, sosedske borze storitev in znanj, preplastitve cest ter ureditve odvodnjavanja na območju, kjer ob dežju prihaja do poplavljanja. Tiste predloge, ki ne ustrezajo kriterijem, bodo občinske strokovne službe izločile. To pomeni, da so bodisi nezakoniti ali niso na območju omenjene mestne četrti oziroma niso v pristojnosti občine bodisi presegajo znesek, namenjen participatornemu proračunu, ali pa so morda že v načrtu za izvedbo.

Mestna občina Maribor: »Občani so uporabili priložnost soodločanja, ki jo ponuja pilotni projekt participatorni proračun.«

VSAJ PET ODSTOTKOV UPRAVIČENCEV

Iz občinske službe za odnose z javnostmi še sporočajo, da bodo vse projekte, ki ustrezajo kriterijem, smiselno združili glede na vsebinsko ujemanje in dodali finančno dimenzijo. »Tudi ocenili jih bomo, koliko bi izvedba predloga stala,« dodajajo na občini. Občani s stalnim prebivališčem v Mestni četrti Radvanje, večina naj bi jih bilo priseljenih, bodo glasovali za predloge, ki se jim zdijo najbolj smiselni. Vsak občan bo imel na voljo pet glasov, ki jih bo lahko podelil petim projektom. »Cilj je, da se glasovanja udeleži vsaj pet odstotkov volilnih upravičencev v omenjeni mestni četrti. In če bo pilotni projekt uspešen, bi participatorni proračun prihodnje leto razširili na šest mestnih četrti in nato na vso občino,« zaključujejo na občini.