Slovenija

Nova pot migrantov; tokrat na udaru Primorska?

G.G.
3. 11. 2015, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prva izbira migrantov na ti. balkanski poti je bila trasa čez Srbijo in Madžarsko. Ko so Madžari postavili ograjo, se je tok nesrečnikov preusmeril na Hrvaško in Slovenijo, zdaj pa se izrisuje še tretja balkanska pot.

lika-online.com
Zemljevid najverjetnejše tretje trase čez Balkan (rdeča črta).

Reuters
Čakajoč na odhod iz tranzitnega centra v Slavonskem Brodu.

Treja pot poteka po zahtevnejšem terenu, zato pa migranti računajo na lažji prehod meja. Iz Grčije, preko Albanije in Črne gore do Bosne in Hercegovine, kjer so v zadnjih dneh zaznali večje število migrantov.

Peterico migrantov, enega državljana Sirije in štire Kurdi, pa so v nedeljo hrvaški policisti ustavili v bližini Plitviških jezer. Po njihovi pripovedi sklepajo, da bi se lahko v prihodnjih dnevih povečalo število prehodov hrvaško-bosanske meje na območju Bihača oziroma Plitviških jezer. Od tam naj bi jo migranti mahnili do Reke, potem pa Istri naprej do Slovenije in dalje proti Italiji in Avstriji. Računali naj bi predvsem na to, da meje na tem področju še niso tako zavarovane kot na avstrijsko-slovenski meji.

Nov tranzitni center v Slavonskem Brodu

V ponedeljek je na Hrvaško prispelo nekaj manj kot 8500 migrantov, od začetka krize pa približno 314.500.

V nov hrvaški zimski tranzitni center v Slavonskem Brodu, ki lahko sprejme 5000 ljudi, je danes prispel vlak iz Tovarnika s prvimi 1000 begunci in migranti. Po registraciji jih bodo še danes prepeljali v Slovenijo. Dosedanji begunski tranzitni center v Opatovcu naj bi zaprli v nekaj dneh.

Hrvaška vojska je novi tranzitni begunski center, ki ima boljše pogoje za bivanje v zimskem času kot tisti v Opatovcu ob meji s Srbijo, pripravila v dveh tednih. Tudi službe, ki skrbijo za sprejem beguncev in migrantov, bodo imele boljše delovne pogoje. Postavili so več velikih ogrevanih šotorov s posteljami in sanitarne objekte ter poljsko bolnišnico.

Z neposredno izredno železniško povezavo med Šidom in Slavonskim Brodom se nameravajo izogniti nenadzorovanim prehodom zelene meje med državama.