Slovenija

Stečajni upravitelj družbe Svea našel najemnika

STA/J.P.
12. 9. 2015, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Stečajni upravitelj družbe Svea Tomaž Kos je našel najemnika za delno oživitev proizvodnje na lokaciji v Zagorju ob Savi.

Arhiv Svet24

Kot je povedal Kos, bo imel najemnik v najemu okrog 1000 kvadratnih metrov proizvodnega kompleksa, najemno pogodbo naj bi sklenil v kratkem. Do konca tega meseca pa bo šel Kos v tretjo prodajo Sveinih nepremičnin.

Pred letom dni se je za najem Sveinih lokacij v Zagorju in Litiji zanimal zastopnik turške družbe Diga Ing Miha Petrič. Ker ni priložil zahtevane bančne garancije, do sklenitve najemniškega razmerja ni prišlo. Tokrat bo očitno Kosov poskus obujanja proizvodnje bolj uspešen.

Manj uspešen je medtem upravitelj za zdaj pri poskusih prodaje nepremičnih. V najnovejšem, tretjem, poskusu, ki naj bi ga razpisal do konca meseca, bo ločitvenim upnikom predlagal, da se izklicna cena za Sveina kompleksa v Litiji in Ložu zniža za 10 odstotkov, za lokacijo v Zagorju ob Savi pa bo predlagal ločeno prodajo nepremičnin, opreme, strojev in blagovne znamke.

Ob drugi prodaji nepremičnim v Zagorju ob Savi, ki se je iztekla julija, je Kos izhodiščno ceno določil v višini 3,7 milijona evrov, potem ko je ob prvem zbiranju ponudb izhodiščna cena skupaj z blagovno znamko Svea znašala 4,3 milijona evrov. Čeprav je upravitelj pri drugi objavi prodaje izklicno ceno znižal za 15 odstotkov, ni prispela nobena ponudba.

Kos je v rednem poročilu o poteku stečaja zapisal, da v postopku, ki se je začel decembra 2013, še ni vnovič skoraj nič premoženja razen nekaj terjatev in zalog. Doslej je med stečajem nastalo za pol milijona evrov stroškov, po predračunu pa so bili določeni v višini nekaj več kot 880.000 evrov.