Slovenija

Elan naj bi vrnil po oceni Bruslja nedovoljeno državno pomoč

STA/J.P.
11. 9. 2015, 19.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Elan je po neuradnih informacijah Financ danes vrnil državno pomoč, za katero je Evropska komisija leta 2012 odločila, da je nedovoljena.

STA

Takrat so lastniki družbo dokapitalizirali z 10 milijoni evrov, Elan pa naj bi zdaj skupaj z obrestmi vrnil 12 milijonov evrov. Denar sta zagotovila kupca Elana, VR Capital in Merrill Lynch International.

Lastniki Elana - SDH, DSU, Triglav Naložbe in Modra zavarovalnica - so namreč konec julija z Wiltan Enterprises Limited, katerega lastnik je posredno VR Capital, in Merrill Lynch International podpisali pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža Elana.

Kupnina uradno ni znana, neuradno pa naj bi bila manj kot 1000 evrov. Med pogoji za sklenitev posla je tudi to, da naj bi kupca zagotovila 12 milijonov evrov za vračilo takratne pomoči. Elan so leta 2008 dokapitalizirali DSU, Kapitalska družba in Triglav Naložbe, v Bruslju pa so to operacijo septembra 2012 ocenili za nedovoljeno državno pomoč.

Z vračilom državne pomoči je storjen še en korak k finančni in poslovni stabilizaciji begunjske družbe, ki upravlja z eno najbolj znanih slovenskih blagovnih znamk.

Prvi rok za vračilo pomoči se je iztekel junija 2013, ko je Bruselj Sloveniji odobril odlog plačila, dokler podjetje ne bo privatizirano. Elan se je v zadnjih letih večkrat prodajal, najnovejši poziv k oddaji ponudb za nakup državnega deleža v Elanu je bil objavljen julija 2013, postopku pa je lani avgusta pospešek dala Evropska komisija. Ta je v zvezi z izterjavo po njeni oceni nedovoljene državne pomoči Elanu pritisnila na Slovenijo, zaradi vračila pomoči pa bi podjetje lahko končalo v stečaju.

Kot rok za zaključek prodajnega postopka se je omenjalo konec 2014, a se je zaradi kompleksnosti postopka ta spet podaljšal. Novi rok naj bi bil konec avgusta letos, sicer naj bi Evropska komisija zadevo predala Sodišču EU.