Slovenija

Vse manj obupanih in žalostnih

tr/sta
11. 9. 2015, 17.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Sloveniji deluje mreža devetih psiholoških svetovalnic. Pri njih je pomoč v pol leta poiskalo 712 ljudi. V treh četrtinah primerov so na njihova vrata potrkale ženske, najpogosteje pa ljudje nasvet v svetovalnicah poiščejo zaradi težav v družini.

Arhiv Svet24

Ob včerajšnjem svetovnem dnevu preprečevanja samomora so v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zapisali, da je v Sloveniji za posledicami samomora v letu 2014 umrlo 388 ljudi, od tega 325 moških in 63 žensk. V letu 2014 so sicer opazili ponovni upad samomorilnega količnika in najnižji količnik od leta 1965.

Med regijami po ogroženosti izstopajo regije na vzhodu – Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Celje, v upadu samomorilnega količnika pa medtem izrazito izstopa regija Ravne na Koroškem, v kateri se je samomorilni količnik prepolovil, nižje količnike so zabeležili še v Kopru, Novi Gorici in Ljubljani. Geslo letošnjega svetovnega dneva preprečevanja samomora se glasi Podajmo roko – rešimo življenje.

Ta nas spodbuja k razmišljanju o vlogi pomoči in podpore pri preprečevanju samomora in hkrati opozarja na pomen sodelovanja med organizacijami, sektorji, strokovnimi službami in posamezniki, ki se ukvarjajo s tem področjem. Po mnenju strokovnjakov z NIJZ je krivulja upadanja samomorilnega količnika v Sloveniji v zadnjih letih ugodna in se dobro ohranja.