Kultura

Velika nagrada za velikega režiserja

STA/J.P.
12. 9. 2015, 07.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški režiser Martin Scorsese bo na letošnjem filmskem festivalu Lumiere v francoskem Lyonu prejel veliko nagrado lumier za življenjske dosežke na področju filma.

Arhiv Svet24

Posebni nagradi bosta prejela tudi legendarna italijanska igralka Sophia Loren in z oskarjem nagrajeni skladatelj Alexandre Desplat, je poročal The Hollywood Reporter.

Festival Lumiere se posveča zgodovini filma, zato na njem med drugim prikazujejo legendarna filmska dela v restavriranih različicah ter pripravljajo retrospektive in poklone velikanom svetovne kinematografije. 

Častni gost in nagrajenec letošnjega festivala Lumiere Scorsese se bo festivala tudi udeležil in na njem predaval. Med njegovimi najbolj znanimi filmi so Volk z Wall Streeta, Dvojna igra, Letalec in Tolpe New Yorka. Pred njim so nagrado lumier prejeli Clint Eastwood, Miloš Forman, Gerard Depardieu, Ken Loach, Quentin Tarantino in Pedro Almodovar.

Stari filmski maček sicer ne počiva. Scorsese bo skupaj z Leonardom DiCapriom snemal film po knjigi The Devil in the White City Erika Larsona, sodeloval pa naj bi tudi pri rock drami Vinyl ameriške televizije HBO, ki nastaja v produkciji Micka Jaggerja.

Filmskem festival Lumiere, ki nosi ime po slovitih bratih Lumiere, pionirjih filmske umetnosti, bo v Lyonu potekal od 12. do 18. oktobra. Med drugimi se ga bodo udeležili francoski režiser Bertrand Tavernier, danski igralec Mads Mikkelsen in v ZDA rojena britanska igralka Geraldine Chaplin, hčer Charlieja Chaplina.

Festival Lumiere se posveča zgodovini filma, zato na njem med drugim prikazujejo legendarna filmska dela v restavriranih različicah ter pripravljajo retrospektive in poklone velikanom svetovne kinematografije. Vodi ga Thierry Fremaux, sicer kreativni direkto filmskega festivala v Cannesu.