Slovenija

Več olja, nižji znesek

Gabrijel Toplak
11. 9. 2015, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odpeljane količine bodo obračunali in vsakemu bloku za liter zbranega odpadnega jedilnega olja nakazali 10 centov, ki jih bodo pozneje obračunali kot dobropis pri položnicah.

Snaga

V komunalnem podjetju Snaga so se prvi v Sloveniji lotili organiziranega zbiranja odpadnih jedilnih olj iz gospodinjstev. Na testnem območju 40 večstanovanjskih stavb so po smetarnikih razdelili posode, v katerih zbirajo odpadno jedilno olje.

ODPADEK ČIM BOLJ ČIST

»Polno posodo bomo na poziv hišnika zamenjali, količine pa sproti evidentirali. Dvakrat letno bomo naredili obračun odpeljanih količin in vsakemu bloku za liter zbranega odpadnega jedilnega olja nakazali 10 centov, ki jih bomo obračunali kot dobropis pri položnici za ravnanje z odpadki. Več litrov odpadnega jedilnega olja bodo zbrali stanovalci posameznega bloka, nižji bo znesek na njihovi položnici za ravnanje z odpadki,« sporočajo iz podjetja Snaga. Pri zbiranju odpadnega jedilnega olja je pomembno, da je odpadek čim bolj čist, medtem ko stanovalcem blokov, ki v akcijo niso vključeni, a bi se želi priključiti, svetujejo, da se obrnejo na upravitelja, s katerim se bodo dogovorili glede organiziranega zbiranja odpadnih jedilnih olj.

Arhiv Svet24

ZA KROŽNO GOSPODARSTVO

Z akcijo v podjetju Snaga sledijo usmeritvi v krožno gospodarstvo, kjer je smisel vračati odpadke v industrijo v obliki sekundarnih surovin. In prav zaradi tega je ločevanje vseh odpadkov tako pomembno. Odpadno jedilno olje je namreč tudi odlična surovina za proizvodnjo alternativnega pogonskega goriva – biodizla, kakor tudi ostalih okolju prijaznih energentov in produktov.